Upplevelser
Skribent Frida
Nov 24, 2014

Ost och vinprovning i Västeårs den 22/11


LOstochvinprovningvästeråsördagen den 22/11 arrangerade sommelier Björn en ost och vinprovning i centrala Västerås, Scandic Hotell. Oftast hör man att det är osten som får vinet att sjung, men lika så kan vinet hjälpa osten att komma till sitt rätta. Björn har en gedigen kunskap kring ämnet, som grund ligger en sommelierutbildning från Restaurang Akademin. Tillsammans med lång erfarenhet från diverse arbeten som sommelier har Björn nu valt att plockat ut sina absoluta favoritkombinationer av ost och vin. Här nedan följer en lista av vad han plockade ut:
Vinerna som provades var:  1. Cava Villa Clara: är ett torrt bubbligt vittvin med krispig syra och fruktiga inslag av citrus, gröna äpplen tillsammans med en tydlig brödighet. Vinet kommer från Spanien.

  2. Serego Alighieri Possessione 2013: kommer från Italien, Valpolicella. Har en ljus gul färg med aningen grönt inslag. Frisk doft av den mjuk druvan Gargagnega och lite mer aggressiva toner från druvan Sauvignon Blanc. Inslag av fläder och nässlor tillsammans med en aningen fatkaraktär.

  3. Liedholm Barbera d´Asti 2010: ett rött vin från Ostochvinprovningvästerås1vinregionen Piemonte i Italien och är gjort på druvan Barbera till 100% . Ung, saftig och fruktig med inslag av röda körsbär, vinbär, gräs och fat.

  4. Domän Wachau Beerenauslese Terrasse 2013n: är ett dessertvin ifrån Österike, Wachau. Terrasserna längst ner mot floden i Wachau har idealiska förhållanden för Botrytis på grund av dimman. De ädelrötade druvorna plockas enbart för hand. Söt och mycket fruktig smak med härligt frisk fruktsyra som balanserar sötman. Aromer av ananas, apelsinblom, honung, pomerans, saffran och mandelmassa.Osten som provades var:

  1. Brillat Savarin

  2. Chévre

  3. Comté

  4. Fourme d´Ambert

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS