Upplevelser
Robert Larsson
Dec 14, 2015

Ost och vinprovning i Uppsala den 12/12

Lördagen den 12 december arrangerade vi en Ost och vinprovning i centrala Uppsala. Max antalet var uppnått och ett trettiotal glada deltagare samlades på Akademihotellet i centrala Uppsala för att förgylla lördagen med en provning av kvalitativa ostar och viner. Ostarna var valda för att passa de specifika viner, men givetvis provades ost och vin kors och tvärs. Det är alltid väldigt uppskattat att få testa sig fram och se vad man själv kan skapa för kombinationer.

 

Cuvé Leonie Brut från Champagne var i första hand tänkt att tillsammans med Brillat Savarin, den franska vitmöglade gräddosten, bilda en jublande kombination. Brillat är en väldigt krämig ost som är nästan lika fet som smör vilket skapar en fet hinna i munnen, något som denna Champagne
på ett väldigt utmärkt sätt sköljer bort. Då kan vi äta desto mer ost!

En Barolo DOCG Tenuta di Collosorbo från 2010, det norditalienska muskelvinet lurades att mjukna tillsammans med den sydfranska osten, i egentligen baskiska, Tomme de Basque. Osten var även utmärkt tillsammans med champagne.

En Brunello di Montalcino Tenuta di Collosorbo 2009 tillsammans med en grottlagrad Peccorino Nocetto, vilket fick de av oss som haft lyckan att besöka Toscana och den lilla byn Montalcino att blunda och bara minnas.

Provningen avslutade med en söt Nya Zeländare, Schubert Dolce från 2010 tillsammans med blåmögelosten Fourme D'Ambert. En kombination som omvände en del som tidigare inte hade uppskattat antingen sött vin eller blåmögelost, eller bägge delar.

När provningen väl var över så var livet lite lättare och stjärnorna lyste klarare än tidigare.

 

Tack för en underbart trevlig afton,
Sommelier Robert.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS