Upplevelser
Robert Larsson
Feb 22, 2016

Ost och vinprovning i Uppsala den 20/02

Denna lördag då vädret påminde oss om att vintern sällan är slut i februari, träffades  ett tjugotal förväntansfulla ost- och vinintresserade på Akademihotellet i Uppsala. Den första smakkombinationen bestod av Champagne och Morbier de Chevre.  Champagnen var ingen mindre än den välgjorda och klangfulla Canard Duchène Cuvée Léonie Brut. I gruppen fanns några som innan avsmakningen kunde beskrivas som genuina getostskeptiker. Det var innan  provningen, med hjälp av champagnens elegans bildades en, för alla, stor njutning. Morbieren var på samma sätt som dess mer kända "ko- kusin" prydd med en sotrand i mitten som skilde ost gjord på mjölk från kvällsmjölkningen från ost gjord på mjölk från morgonmjölkningen.

Därefter var det dags att prova kombinationen Talleggio med Mauros Barbera d´Alba. Friskheten och fräschören hos vinet bedårade de allra flesta inte minst i sällskap med den distinkta smaken på osten. Att viner på Barbera-druvan  är lyckosam om inte så vanlig i det svenska utbudet. Att inte vinet och osten behöver komma från samma land för att bilda en njutningsfull enhet visade den tredje kombinationen. Tenuta di Collosorbo Brunello di Montepulciano från 2009 tillsammans med en skiva av Tomme de Basque eller, som den är mer känd som, Fransk Bondost. Den smakrika men ändock milda osten med sina toner av hasselnöt gifte sig perfekt med det smakrika kraftpaketet från Toscana. Flera deltagare att provningsledaren för en kort  tid blev lätt vindögd när han återberättade minnen från provning i Brunnelli av viner och lokala olivoljor. Detta vin kan göra poeter av julklappsrimmare. Vinet hade en så lång och angenäm smak att vi alla tystnade för att få behålla smaken så länge som möjligt i munnen.

Den sista smakkombinationen bestod av Stilton och Nieport LBV. En kort historisk genomgång om tillkomsten av portvin, men även sherry, samt en kort genomgång om skillnaderna mellan de olika kvaliteterna inom gruppen portvin. För flera av deltagarna var det en ny upplevelse att låta den salta osten eskorteras av det söta portvinet. Nieporten som är väldigt distinkt i sin smak utan att bli så tung som en del portviner kan bli. Stilton som inte på något sätt är så insmickrande gräddig som både Roquefort och inte minst en Gorgonzola kan vara. Portvin och Stilton, då spelar det inte så stor roll om det snöar lite. När provningen var över gick vi ut för att möta vädrets prövningar.

Ost och vinprovning i Uppsala den 20/02

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS