Upplevelser
Robert Larsson
Dec 12, 2016

Ost och vinprovning i Uppsala den 10/12

På lördagseftermiddagen samlades ett nyfiket gäng ost- och vinintresserade uppsalabor för att delta i en Ost och vinprovning som hölls i en av Reginateaterns anrika lokaler.

Kombination 1:
Provningen inleddes med Champagne, närmare bestämt Canard Duchêne Leonie Brut tillsammans med den milda men tydliga getosten Caprinelle. Det bästa av två världar frigjordes när dessa möttes. En diskussion om vilka ostar förutom Caprinelle, som skulle kunna passa till Chaqmpagne följde.

Kombination 2:
Därefter var det dags att vända blickarna mot södra halvklotet, Nya Zeeland och en krispig Pinot Noir. Schubert Marions Vineyard Pinot Noir, visade sig vara ett distinkt och stort vin med lång smak, men inte så stor strävhet. Det provades tillsammans med en Morbier, osten som ska vara gjord av olika lager, det ena gjort på morgonmjölk och det andra av mjölk från kvällsmjölkningen, avskilda av ett asklager. Osten lyftes av vinet och kombinationen sjöng!

Kombination 3:
Det tredje vinet var av mer muskulär typ. I Toscana i centrala Italien finns ett mindre område runt byn Montalcino som heter Brunello och därifrån kommer Tenuta di Collosorbo di Montalcino som provades tillsammans med en grottlagrad Gruyere,  nämligen Gruyere AOC Alpage. I vinet fanns massor av smak och en rejäl och behaglig strävhet. En kombination som gick hem i alla läger.

Kombination 4:
Provningen avrundades med Portvin och blåmögelost. Portvinet Grådask, en Tawney med historiska rötter i Sverige fick möta en helt mogen Stilton från England. Stiltons lite skarpa och salta smak rundades av på ett väldigt angenämt sätt av Grådasks tunga söta rondör. En värdig avslutning på en smakrik lördagseftermiddag! Vi gick ut i decembermörkret mer redo att möta julstressen än vad vi var tidigare.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS