Upplevelser
Robert Larsson
May 23, 2016

Ost och Vinprovning i Uppsala den 21/05

Lördag den 21 maj samlades över trettio förväntansfulla personer på Akademihotellet i Uppsala. Ost och vinprovning stod på schemat, och kvalitet var i fokus.

Först ut var ett italienskt Piemontevin från den lilla byn Barolo, Barolo DOCG 2012 Mario Molino. Detta historiska vin gjort på Nebbiolo druvan var av det mer moderna stuket. Det var alltså inte, som de mer traditionella snittet, otillgängligt i unga år. Med sin doft dominerat av toner från blöta lövhögar och färsk svamp lät vi vinet ackompanjeras av den ganska milda Tomme De Basque, eller kort och gott "fransk bondost". Det blev ett bra exempel på hur ost och vin kompletterar varandra och bildar en enhet som är större än delarna som de består av. Touché.

Efter en kort genomgång av tillverkningsprocesserna och tillkomsten av Amarone från Valpolicella trakten av Verona, så var det dags att prova en Amarone från producenten Seiterre med årgången 2008. Vinet var fyllt av dofter så som om katrinplommon, körsbär, choklad och inte minst russin, fick sällskap av den italienska osten Talleggio, en krämig ost som vanligtvis är rätt mild. Just denna var otroligt färsk vilket ger en djupare doft och näst intill rinnig krämighet. En klassisk kombination från trakten.

På en av Toscanas vackra kullar ligger byn Montalcino som är kungen i området. Druvan är desamma som Chianti, men här kallas den Brunello. Därutav namnet på vinet, Brunello di Montalcino Tenuta di Collosorbo 2009, var av Tenuta di Collosorbo  är producenten. Detta härliga kraftpaket är inte tänkt för att drickas som en aria, detta vin ska ha sällskap. Till, Brunellon hade vi en Morbier de chevre som matchade Brunellons stora strävhet, den tydliga fat-tonen samt dofterna av torkade körsbär, blöt tobak, choklad och den lilla, men distinkta tonen av salvia.

Kvällens final bestod av portvin och blåmögelost. Portvinet var Niepoort LBV 2011, LBV står ju för sent buteljerad årgångsport. Firma Niepoorts LNV visade sig vara fullspäckad med smak och doft av plommon och björnbär och allt detta silkesmjukt förpackat. Till portvin var det särskilt roligt att ta Englands stolthet Stilton. Denna Stilton kombinerade en distinkt blåmögelkaraktär med himmelskt mjuk gräddighet. Kombinationen visade sig bli en riktig femetta! Såväl osten som portvinet hade en längd på smakerna så man kunde tro att de bosatt sig i gommen.

Under provningen så upptäckte deltagarna att Morbieren även passade utmärkt till Amaronen och att Tallegion även var god till Brunellon. Innan provningen kändes det som om sommaren tog en paus, men efter provningen med gommarna fortfarande fyllda av smakkombinationen Stilton/ Niepoort LBV förstod vi att pausen bara var en andhämtningspaus och livet var värt att leva.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS