Upplevelser
Dryckesmästare Carl
May 22, 2017

Sommarhälsningar från Uppsala!

Stadens gator fylls med ljudet av folk och sommarvibbar. Runtomkring oss ser vi Uppsala studenter som tågar runt i fin skrud och hälsar det kommande sommarlovet välkommet. Det var en festlig afton som väntade Uppsala och stämningen var påtagligt munter. Det bådade för en succé för kvällens lyxiga och festliga ost och vinprovning. Vi skulle grotta ner oss i smakens vetenskap, utveckla våra allmänna kunskaper om vin och ost och hitta nya magiska kombinationer. Kvällens ost och vinprovning bjöd på fyra skilda viner från syrligt mousserande till fylligt sött dessertvin. Vi provade därtill fyra ostar tillsammans med varje vin.

Sammantaget gick de kraftigare vinerna hem bäst hos oss alla, men vi upptäckte även att alla viner visade på stora skillnader i sig själva när de mötte dessa fyra smakrika och mångfaldiga ostar. VÄl värt vore det att prova vinerna igen till blandade tillbehör. Som det blev provades fyra kombinationer under ost och vinprovningens gång:

1. Canard Duchene Cuvée Leonie Brut (FRA) med Brie de meaux
Ett erkänt vinhus från Champagne som startades i mitten av 1800-talet och som visar prov på kvalitet. Denna Non-Vintage är en frisk, välbalanserad och fruktig Champagne. Genomgående fruktig med röda äpplen, citrus och grape, angenäm mineral samt en finstämd jästig ton av Brioche. Eftersmaken är lång och härlig. Drycken är en stiligt komponerad blandning som består av 50% Pinot Noir, 25% Pinot Meunier och 25% Chardonnay. Tillsammans med en viss krämighet i munnen blir den mer kryddigt aromatisk och blommig i stilen. Brie de Meaux hjälpte till med detta. En fransk vitmögelost från just området Meaux, mittemellan Paris och Champagne. En något lagrad och högkvalitativ Brie med djupare smak, hårt orangelikt skal och ett rinnigt centrum med såväl frisk som nötig och fruktig smak. En minst sagt komplex Brie.

2. Schubert Pinot Noir (NZ) med Munster
Vi följer upp den friska Champagnen med en elegant, silkeslen och modern sort av Pinot Noir. Lätt i färgen, men ändå med påtaglig textur och tannin. Druvan har inte mycket färgpigment och vinet är lågintensivt i färg, men doften och smaken visar motsatsen, då de är närmast överväldigande. Drycken har inslag av såväl röda vinbär, jordgubb, hallon som svamp, choklad, tobak (rök) och mineral. Något utropar jordkällare! Med lång fatlagring, selekterade och handskördade druvor och enorm expertis från dessa tyska vinmakare på Nya Zeeland avnjöt vi en långlivad, fräsch och väldigt uppskattad Pinot av högsta klass. Passar mycket bra med krämiga och runda smaker.

Denna Pinot Noir möts gärna med lätt sötma, såsom i denna Munster vi provade till vinet. Munstern är gjord på extra proteinrik mjölk från kor i Alsace i östra Frankrike. Det är en kittost som saltlaketvättas i 2-3 månader, och det är under denna period som ostens orangea skal bildas och stänger in aromerna. Mjuk med en jästig, kryddig och även söt smak. Osten har en fyllig konsistens med ett nästintill rinnigt centrum.

3. Tenuta de Collosorbo, Brunello di Montalcino DOCG, med Gruyére Margot AOC
Från Toscanska höglandet söder om Florens finner vi staden Montalcino där Sangiovesedruvan är kung, men går under namnet Brunello (p.g.a. sin brunaktiga färg). Det råder en delad mening om att det skall vara en klondruva, så vi låter det vara osagt. Vinet är hur som helst gjort på just Brunello och ger typiska italienska associationer. Väl integrerad fatighet som delar spelrum med färska örter, choklad, stor pepprighet och viss animalisk ton. Ett fylligt, väldigt strävt och smakrikt vin av högsta klassificering, med smaker som dröjer sig kvar länge i gommen. Komplext och användbart vin såväl till ostbrickan som till pastan och sommarens grillning.


När det kommer till ostkombination är en lagrad, salt och väldigt smakrik ost bäst. Appenzeller, Parmesan, Gruyére och Greve är bara några exempel. Denna kväll hade vi en högkvalitativ Gruyére från Margot i Schweiz. Doften på osten är blandad med såväl nötighet i form av hasselnöt och mandel, mycket fruktighet och såklart grädde. Smaken går i samma toner där en skarp sälta sticker till och sedan rundas av av krämig grädde och milda stenfrukter såsom gråa päron och mogna äpplen. Perfekt att mjuka upp tanninerna i vinet med!


4.  Nieport Late Bottled Vintage ”LBV” 2012 (POR) med Pecorino Vinacciolo Grottlagrad
Ett fortifierat portugisiskt vin med 5 år på nacken, varav 4 år på stora 2000-litersfat. Detta söta starkvin är optimalt till en ostbricka med lagrade ostar av olika sort. Gillar du inte ost kan du kombinera med choklad, torkad frukt och lättsaltade tillbehör. Portvin är en starkt reglerad produkt som följer många lagar om vad de får innehålla, lagringskrav och områdesbegränsningar. LBV innebär minst 4 års lagring varav minst 2 år på fat. I glaset är det mörkrött med lila och tegelbruna nyanser längs kanten. Luktar fruktigt av katrinplommon, fikon/dadlar tillsammans med lite lakrits och kryddnejlika. Julig doft helt enkelt.


För att toppa denna vinösa dryck avslutar vi med att prova en vinös ost till. Pecorino är en relativt syrlig fårost från Montefiascone, Italien, som låtits lagras i vinmust och vindruvsskal i 90-120 dagar. Detta är en hårdost med en intensiv fårsmak som faktiskt är väldigt vinös till en början men rundas av med viss blommighet och ett milt inslag av peppar.


Vi vill tacka alla gäster för diskussionerna samt den delade smakupplevelsen och trevliga aftonen i Uppsala!

Nyfiken på hur Pinot Noir möter andra ostar? Bege dig på en resa i ostens och vinets värld i våra ost och vinprovningar. Klicka vänligen här för att ta reda på mer.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS