Upplevelser
Dryckesmästare Carl
Feb 13, 2018

En oförglömlig kväll med sällskap av vin och ostprovning

Ikväll tar jag del av en vin och ostprovning mitt i Uppsala. Jag känner att denna fullspäckade afton kommer bli väldigt rolig, redan när jag svänger in på Trädgårdsgatan. Men att den skulle överträffa min förväntan på det sätt den gjorde hade jag aldrig kunnat tänka mig när jag och gick förbi teaterns rödlysande neonskylt i början på kvällen.

Jag vill också tacka vårt stora sällskap på nästan 30 personer för en fartfylld, lärorik, intresseväckande och glädjefylld vin och ostprovning. En mängd olika viner från skilda världsdelar och med säregna egenskaper bidrog till att göra denna kväll oförglömlig.

Kvällens viner


Vilket vin som drog längsta strået råder delad mening om. Men vi var eniga om att Sydafrika har bra potential när det kommer till Method Cap classique (läs Sydafrikansk champagne). Samt att det också råder stor skillnad på upplevelsen av ett vin med och utan smakbrytare. Denna kväll bestod våra smakbrytare av ett antal grymt passande ostar med tillbehör.

Franschhoek Brut Royal


Först ut var ett uppfriskande mousserande vin från Sydafrika. Detta vin är framställt enligt den traditionella metoden av Method Cap Classic. Brut Royal är gjort på 61% Chardonnay och 39% Pinot Noir. Det passar utmärkt som aperitif eller även med små tilltugg som chark, ostron, vitmögelost och getost.

Nederburg Winemasters Reserve Riesling


Nederburg har i över 200 år varit en av Sydafrikas bästa vinproducenter. Detta är ett mångfaldigt vin som passar till många olika tillfällen som till exempel skaldjur eller kryddiga rätter, men även som en kyld aperitif.

Wente Morning Fog Chardonnay


Sedan 1883 har fem generationer av Wentefamiljen skapat handgjorda viner. Detta vin från USA är uppkallat efter kustdimman som drar in tidiga mornar överSan Fransisco området. Det här är ett mycket passande vin för maträtter så som grillad fisk eller fågel, allra helst med smöriga tillbehör och kanske sparris.

Delas Saint-Espirit Cote du Rhone


Delas har en lång historia som vinproducent som går tillbaka hela vägen till år 1835 i Frankrike. Det här är ett lite kaxigt vin som går väl ihop med trygges, chark och blåmögelost.

Domaine Boutinot Cairanne Cote du Rhone


Domaine Boutinot har skapat bistroviner i ca 25 år i ett område i Frankrike som är kallt nog för att producera aromatiska viner med frisk syra. Det här viner passar utmärkt till långkokt lamm, rött eller torkat kött eller varför inte en gräddbaserad pizzarätt?

Livio Pavese Corniolo


Livio Pavese sägs var den person som först blandade den smakrika italienska druvan Barbera med franska druvsorter och skapade därmed en helt nu vinstil. Det här Italienska vinet ska helst serveras till grillat kött eller vällagrade ostar. Det passar också väl med nötkött eller en krämig risotto.

J Lohr Estates Seven oaks Cab Sauv.


Det här Amerikanska vinet ska helst serveras till grillat nötkött, kyckling eller möjligtvis en kolgrillat oxfilé. Självklart fungerar detta vin även med ost, framförallt blåmögelost.

Navarro Correas Malbec


År 1974 bestämde sig  Don Edmundo Navarro Correas att producera vin under sitt eget namn. Han inspirerades av konst och valde noga ut de bästa druvorna och vinmakarna för att ge ut unikt Argentinskt vin. Just det här vinet lämpar sig väl med smakrika rätter och grillat kött.

Kvällens ostar


Vi lyckades ta oss igenom smakkombinationer sammansatta av hela åtta olika viner tillsammans med fyra välvalda ostar för denna vin och ostprovning. Ostarna mottogs väldigt bra av oss alla och var extremt goda bara i sig. Dessutom hade de en positiv inverkan på vinerna som ackompanjerades till.

Brie de Meaux


Vi startade med en Brie de Meaux, en opastöriserad gudomlighet med ursprungsskyddad tillverkning i närheten av Paris. Den möte våra vita viner väl och levde upp med sin fulla nötiga och blommiga smak, samtidigt som den lät vinernas frukt och druvarom träda fram ytterligare.

Munster


Därefter var det dags för den väldoftande kittosten, Munster, som med sitt rödaktiga och salta skal bevarat all ostmassans ursprungliga smak och stängt in mognaden på ett behagligt sätt. Med både gräsiga, örtiga och väldigt söta toner passade den fint till våra robusta, relativt tanninrika och jordnära Cote-du-Rhone viner.

Parmigiano-Reggiano


Vi följde upp denna med Italiens stolthet, Parmigiano-Reggiano. Med 24 månaders lagring och en i min mening grynig konsistens till perfektion är den underbar till italienska viner med sina örtiga, animaliska dofter och härligt lena fruktiga smak. En "match in heaven" med vår Superpiemonte Livio Pavese!

Stilton


Och slutligen firade vi av kalaset med en ståtlig Stilton från Tuxford & Tebbott, ett av de 6 mejerier som har tillåtelse och är certifierade att tillverka äkta Stilton. Osten både luktar grottkällare och smakar vällagrat.

Den rundas av med lite rostad nöt och chokladsmak, varpå den gjorde sig väl med våra kraftpaket från Amerika: En cabernet sauvignon som var krämig, fyllig och väldigt bärrik i smaken samt en mer rostad, chokladig och pigg Malbec från Navarro Correas.

Det har varit en spännande kombination av vin och ostprovning denna kväll. Trots många otroliga smakkombinationer kan vi inte utse en vinnare då det fanns för många fantastiska tävlande.

Det var en trevlig kväll som avslutades i samma goda stämning som den började!

Ta gärna del av fler av vår provningar här!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS