Upplevelser
Patrik Wahlberg
Sep 23, 2015

Ost och vinprovning i Uppsala 19/9

ost och vinprovning Uppsala

Temat för kvällens provning var ost och vin där vi provade fyra viner med fyra ostar. Fransk ost till champagnen, Italienska ostar till de Italienska vinerna och till det söta blev det återigen en Fransk ost. Vi provade följande kombinationer.


 

Cuvée Léonie Brut med Brillat Savarin
Cuvée Léonie Brut är en Champagne för finsmakare, som definieras av sin mognad och komplexa stil. Producenten Canard-Duchêne ingår i familjen Thiénot, som även äger Champagne-huset Thénot, négociantfirman CVBG. Canard-Duchêne är det näst största varumärket i Frankrike. Cuvée Léonie har en torr, komplex, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, någon brödighet, vit choklad, nötter och citrus.

Champagnen avnjöts med Brillat Savarin. En Fransk ost som tillverkas genom att man blandar komjölk med grädde, vilket ger en mycket mild och gräddig smak. Osten har en vit och mjuk skorpa och smörig konsistens. Denna gräddiga men ändå syrliga ost är extremt fet och passar med nästan vilket vin som helst – men är fantastisk med Champagne! Vi lät osten smälta i munnen som blandades med bubblorna, full njutning!

 

Mauro Molino Barolo DOCG 2010 med Asiago Vecchio DOP
Detta vin från Piemonte i nordvästra Italien är stramt, fylligt med framträdande tanniner. I doften hittar man körsbär rosor, svamp och någon rökighet. Detta kraftfulla vin fick sällskap av en kraftfull ost.


Asiago Vecchio är tillverkad av delvis skummad mjölk med högre fetthalt. Den tillverkas av komjölk, tagen från två separata mjölkningar. Mjölken lämnas att stå under en period av 6-12 timmar i små behållare innan den skummas. Ostmassan placeras i speciella träformarm som senare saltas genom nedsänkning i saltlake eller torrsaltade med hushållssalt. Den inre pastan är typiskt kompakt och kornig, doften är söt och fruktig, färgen gul och smaken utsökt fruktig någon sälta, men även söt och nötig. Kombinationen blev uppskattad.

 

Tenuta di Collosorbo Brunello di Montalcino 2009 med Pecorino Transumanza
Tenuta di Collosorbo ligger mellan S. Angelo i Colle och Castelnuovo dell`Abate i ett av de mest uppskattade och fascinerande områdena i distriktet Montalcino.Brunello anses vara bland Italiens högsta kvalitetsviner. Tillverkad av 100% Sangiovese druvor. Stor doft av körsbär, choklad och lakrits. Med sammetslena tanniner, balanserad syra, och lång eftersmak Vinet avnjöts med Pecorino Transumanza. Osten är gjord på opastöriserad fårmjölk, lagrad 5 månader från Toscana. Mjölken man använder kommer endast av svarta får. Ostens sälta, fruktiga touch och robusta smak passade utmärkt med det robusta vinet.

 

Schubert dolce 2010 med Fourme d'Ambert AOC
Ett gott sött vin gjort på Müller-Thurgau druvor, som fått jäsa till 7,5%. Schubert winery ligger på Nya Zealand och vinmakaren har vunnit många utmärkelser. Detta vin har lätt guldskimrande färg och med doft av aprikoser, rosor, citroncest och honung. En pigg syra gör att vinet upplevs som både som friskt och livligt.

Vi avnjuter vinet med Fourme d'Ambert som är en av Frankrikes äldsta ostar och en kusin till roquefortosten. Mognadsprocessen sker i luftade, fuktiga källare. En blåmögelost med tunn kant, innanmätet är krämigt, smaken är krämig och mycket aromatisk. En sammetslen munkänsla full av söt grädde blandade sig perfekt med det söta vinet, som för övrigt blev kvällens favorit.

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS