Upplevelser
Fanny Wennerkvist
Feb 01, 2016

Ost och Vinprovning i Stockholm den 29/01

Januari månads sista fredag firade ett gäng glada provare av med ost och vin på Sheraton Hotel i Stockholm. Provningen bestod av fyra olika vinstilar som vardera kombinerades till en utvald ost. Vi provade följande;

Kombination 1: Langres med Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir
Den krämiga, relativt färska kittosten från området mellan Champagne och Bourgogne som med sin friska syrlighet, lätta sälta och stora krämighet gifter sig med ett mousserande vin med lika fin syra, just detta från Australien av druvorna Chardonnay & Pinot noir. Osten har än nedsänkning i mitten av toppen som kallas för "fontänen" där man gärna kan hälla över några skedar bubbel innan servering för härlig smakspegling.

Kombination 2: Crottin Chavignol med Sancerre Henri Bourgeois Les Baronnes
Syra gillar syra konstaterade vi på provningen. Ostar av getmjölk håller generellt högre syra än ostar av andra mjölkslag och passar i sin färska form därför alldeles ypperligt till viner med krispig syra såsom klassiker av druvan Sauvignon Blanc från Sancerre/Loire. I Loire produceras delikata getostar av det slag som passar druvan så väl, bland annat lilla hästlorten från Chavignol "Crottin Chavignol".

Kombination 3: Parmigiano Reggiano med Torre del Falasco Ripasso
Även smakstyrka är något som vill hamna i balans mellan osten och vinet. Kraftiga viner gillar ostar med kraftfull smak och vise-versa. Vinet Ripasso har i en andra jäsning med skalrester från Amaronetillverkningen fått påökad kraftfullhet av strävhet, färg och aromer. I sällskap med en lagrad parmesanost mjukas strävheten i vinet och fruktigheten blir än tydligare. Parmigiano Reggiano är en hårdost av komjölk från det norditalienska området Emila-Romagna, denna lagrad i 24 månader -kraftfull med fin sälta!

Kombination 4: Roquefort med Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese
Blåmögel har en unik smakkaraktär som är svår att kombinera med många viner. Den kraftfulla smaken med sin bakomliggande sötma möts allra bäst av smakerna i ett sött vin, så kallat dessertvin. Roquefort är en kraftfull blåmögelost av fårmjölk från staden med samma namn. Blåmögelostar av fårmjölk kombineras särskilt väl till vita dessertviner, såsom Österrikisk Trockenbeerenauslese. Till vinet har druvorna fått hänga kvar längre än vanligt på vinrankorna innan skörd, druvorna hinner skrumpna något, därmed tappa vatten och druvjuicens smakkoncentration ökas. Druvorna har angripits av den eftertraktade ädelrötan "Botrytis Cinerea".

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS