Upplevelser
Gullvi Borgström
Jan 23, 2017

Ost och vinprovning i Stockholm den 21/01

En kväll i januari träffades ett nyfiket gäng, som gärna ville utforska vin, ost eller varför inte vin och ost tillsammans på Hotell Sheraton i Stockholm för en Ost och vinprovning.

Vin och ost är ett sådant vanligt tema att de flesta av oss känner instinktivt att de hänger ihop med varandra. Kombinationen vin och ost är i grund och botten mer spännande är vad man kan tro. Ostbricka tänker många – som är fantastiskt trevligt och enkelt för bjudningar. Här måste man dock se upp om man vill kombinera ostbrickan med vin. Varje ost kräver ett specifikt vin för optimal smakupplevelse.

Den här kvällen får provningsgruppen testa hur det hela hänger ihop. Fyra olika ostsorter provades med fyra olika viner, vilket blir 16 olika kombinationer. En svår utmaning!

Ostbrickan bestod av en elegant vitmögelost, Brillat-Savarin, en vällagrad Gruyère, en spansk Manchego samt en blåmögelost; Saint Agur. Vinerna som serverades var Chablis, en italiensk Pinot Gris, ett rött vin från Rioja samt ett sött Trockenbeerenauslese. Så startar leken, vad hör ihop med vad? Ja, det är faktiskt inte så enkelt som man kan tro, och än svårare blir det om man lägger till tillbehör i form av frukter, druvor eller söta marmelader.

En grundregel när det gäller ost i kombination med vin är att plocka fram vin med bra frukt som matchar ostarnas lite ambra karaktär, de allra finaste lagringsvinerna får vänta till ett annat tillfälle. Unga viner med andra ord, helst med lite mjukare tanniner som inte bråkar för mycket i munnen. I princip gäller det att ju starkare osten är, desto fylligare vin ska man dricka till. Och tro det eller ej, men ett fruktigt vitt vin går hem i de flesta lägen. Dock med undantag av blåmögelosten, här är ett sött vin omistligt.

Kvällens provningsgrupp kunde likaväl konstatera att det som du själv tycker om och det som du tycker passar bra ihop blir bäst för dig. När det kommer till smak är det till sist bara du själv som vet vad du gillar bäst.

Lördagskvällen var ännu ung när vår provpanel gav sig ut i vintermörkret på nya äventyr. En mycket smakrik och trevlig provning!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS