Upplevelser
Skribent Frida
May 19, 2014

Ost och vinprovning i Stockholm den 17/5

IMG_0220

I centrala Stockholm arrangerade vi en ost och vinprovning den 17/5 på Hotell Scandic Norra Bantorget. Sommelier Jimmy visade upp sina kunskaper och härledde deltagarna igenom en värld av ost och vin. Fokusen låg på att prova kombinationerna och att känna smaker.

 
VIN
1. Villa Clara, Cava, Katalonien, Spanien
2. 2011 Barbera d'Asti Le Orme, Michele Chiarlo, Piemonte, Italien
3. 2008 Vina Pomal Reserva, Rioja, Spanien
4. 2005 Muscat de Baumes de Venise, Rhone, Frankrike

 
OST

1. Brillat Savarin de Bourgogne Affine, Frankrike

2. Tallegio, Lombardiet, Italien

3. Parmigiano-Reggiano, Emilia-Romagna, Italien

4. Blå Kornblomst, Gedsted mejeri, Jylland, DanmarkIMG_0225


Brillat-Savarin är döpt efter en känd fransk vinjournalist med samma namn. Osten är en trippelcreme med vitmögelskal. Smaken är krämig med vissa syrliga toner.

Cavan, som hade mycket päron på doften, och tillika i munnen hade en frisk syra som skar igenom den feta osten. Samtliga deltagare gillade denna kombo.

 
Piemonte, som är hem för Barberan - och Lombardiet, som är Tallegions ursprung, är grannregioner i norra Italien. Det märks, då ofta viner och ostar från närliggande platser matchar varandra. Så är även fallet med den friska Barberan med härliga körsbärstoner som blommade ut med den fruktiga kittosten.


 
 
 
IMG_0223Att vi svenskar har en historia med Riojaviner är inte helt okänt. Denna reserva som lagrats i minst 3 år,varav 1 på ekfat, visade sig vara en klassisk Rioja i traditionell stil med tydliga dilltoner i doften, toner av svartpeppar, cederträ och höstlöv i smaken. Som sig bruklig hade denna reserva mycket tanniner. Parmesanen - som i detta fall lagrats i 36 månader hade en härlig sälta som mildrade tanninerna. Man kan säga att osten polerade det lite tuffa kanterna i vinet.

 
Sist men inte minst provade vi ett sött vin tillsammans med en ekologisk blåmögelost - Blå Kornblom från Danmark. Jag hade medvetet valt en lite mildare ost med inte alltför hög sälta.Vinet passade utmärkt till osten, detta var fleras favoritkombo - dock uppfattade flera vinet som både platt och spretigt utan ost.

 
Till sist hade vi alla en allmän, och framför allt trevlig, diskussion om vin.

Jag förutspådde att nästa stora trend kommer att bli Piemonte och en varm rekommendation därifrån är Barolo Albe från producenten Vajra, art nr 2398 - finns i ordinarie sortimentet på Systembolaget och kostar 199: - superfynd!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS