Upplevelser
Sommelier Sofia
Feb 01, 2016

Ost och Vinprovning i Örebro den 30/01

Denna blåsiga Januari kväll besökte en grupp förväntansfulla deltagare Scandic Grand i Örebro för att få avnjuta en upplevelse i ostens värld. Vi samlades i Scandics dunkla vinkällare med levande ljus och en mixad doft av kittost, blåmögelost och ädelrötat vin. Stämningen var förväntansfull och deltagarna var lite småtysta som sedan ledde till öppna diskussioner och samtal om givet tema. Denna kväll provades 4 ostar tillsammans med noga utvalda drycker i passande kombinationer.

Den första kombinationen var Bire De Maux tillsammans med en härligt bubblande Prosecco från Treviso i Norra italien. Här pratade vi ost och vin samt provningsmetodik och hur tungan fungerar vid smakkombinationer. Nästa kombination var en härligt Kittost från Italien, en krämig Taleggio med en lite nötig smak. Denna ost provades tillsammans med en Organisk Cabernet Sauvignon från Darling i Sydafrika. Här pratade vi, förutom upplevelsen av kombinationen, även lite osthistoria. Den tredje kombinationen var en Svensk hårdost (Norins Norbotten) tillsammans med en Ripasso från Italien. Här har vi ett tydligt exempel på hur sältan i osten möter upp sötman i vinet och rundar av varandra och strävheten i vinet till något helt fantastiskt. Här diskuterades Ripasso i allmänhet samt tillverkning av ost. Den sista utvalda kombinationen var Blåmögelsotarnas blåmögelost Stilton med Dessertvinernas dessertvin Sauternes. Vad passar bättre än ett sött ädelrötat dessert vin tillsammans med en härligt krämig och salt blåmögelost. Här var det självklart att jämföra denna kombination med blåmögelost och pepparkaka som majoriteten någon gång har testat och som är så gott.

Under hela provningen talades det om hur mat och dryck fungerar tillsammans och varför det gör det (eller inte gör det). Mot slutet av provningen diskuterades även krav, ekologi och fairtrade samt lagstiftning och trender inom mat- och dryckessverige.

Tack för en trevlig kväll!

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS