Upplevelser
Skribent Frida
Mar 02, 2015

Ost och Vinprovning i Örebro den 28/02

Ost och vinprovning Örebro 3 copy2På lördagskvällen den 07/03 träffades en grupp nyfikna deltagare för att tillsammans med Claes    från taysta.se få prova ost och vin på Scandic Grand Hotels vinkällare. Då provningen och hotellet låg granne med sista deltävlingen av melodifestivalen var det ovanligt mycket folk i foajén denna kväll. Efter lite letande och frågande runt var dock gruppen till sist samlad och vi kunde åka ner till vår mysiga lokal.

Efter presentation och lite praktiskt information var det så dags att prova kvällens utvalda ostar och viner. Under provningen gick vi även igenom grundläggande provningsmetodik och hur vi känner och identifierar smaker.

Först ut var osten Brillat Savarin, en fransk vitmögelost. Osten är en så kallad triple creamed ost, vilket innebär att producenten tillsätter grädde när ostmassan ystats. Osten är krämig frisk och fräsch ost. Den höga fetthalten känns väl i smaken tillsammans med en viss syra. Till detta drack vi en rieslinOst och vinprovning Örebro 4 copyg från Domäne Wachau Riesling Federspiel Terrassen detta är en fräsch ganska enkel riesling. I doften finner vi tydlig lime doft och vissa toner av persika samt lite mineralitet. Smaken är rätt enkel och rak med en tydlig syra och smak av gråpäron, lite tropisk frukt och mineral. Gruppen tyckte att vinet och osten gick mycket bra ihop och osten lyftes och utvecklades av vinet.

Andra osten för kvällen var en Munster, en kitt ost från Alsace i Frankrike. Kittostar tvättas i saltlake och örtblandningar under sin lagringstid och får där av sin karaktäristiska orangefärgade skal. Munster har en kanska pikant doft men en ganska mjuk och krämig smak med viss kryddighet och aromatiska toner. Vinet till denna ost var Mommessin La Clé Saint Pierre från Bourgogne, vinet har en fräsch frukt med både hallon och körsbär och trevlig tydlig syra. Precis som man förväntar sig av en Pinot noir. Vinet möter mycket bra upp mot osten och deltagarna tyckte det var utsökt.

ostochvinprovningörebro2015Den tredje osten var Vestehavsost Ekologisk. Vesterhavsost är tillverkad av 100% ekologisk pastöriserad mjölk. Osten är fast i konsistensen och närmast kristalliserad. Smaken är kraftig med fin syra, har egen karaktär präglat av de naturförhållande som mjölken kommer från samt där osten är framställd och lagrad. Till detta provade vi Villa Righetti Ripasso, när man tillverkar rippasso låter ett vin, i detta fallet en Valpollicella Superior jäsa en andra gång med resterna från tillverkningen av Amarone vin. Detta ger ett ganska kraftigt och uttrycksfullt vin. Kvällens vin doftade tydligt av doftade tydligt av fat och läder och vi hittade även kanel och mycket örtighet. Smaken var intensiv utan att bli för mycket med smaker av mörka bär, fat och kanel, vinet har en tydlig syra och bra integrerade tanniner. Vinet lyckades på ett bra sätt bryta isär och lyfta osten.

Den sista osten St Agur, en grönmögelost med tydliga men lite lite mildare grönmögelost karaktär. Den skapades 1986 av ostproducenten Bongrain och är således en relativt ung ost. Till denna ost ostochvinprovningörebro2015inmundigade vi Nivole, Moscato d'Asti ett pärlande dessertvin från Piemonte, Italien. Vinet har en fräsch doft av blommighet, fläder och honung. Smaken är även den blommig och man känner både fläder, päron och honung. Osten och vinet smakade bra ihop, dock tyckte vissa att vinet var lite väl enkelt.

Kvällen avslutades med en frågestund och reflektion över provningen. Det var ett nöjt gäng som tackade för sig och gav sig ut i melodifestivalens Örebro.

 Kvällens ostar och viner

  1. Brillat Savarin                     Domäne Wachau Riesling Federspiel Terrassen

  2. Munster Mommessin            La Clé Saint Pierre

  3. Vestehavsost Ekologisk        Villa Righetti Ripasso

  4. St Agur                               Nivole, Moscato d'Asti

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS