Upplevelser
Skribent Frida
Nov 24, 2014

Ost och vinprovning i Örebro den 22/11

OstochvinprovningÖrebro4Denna mörka novemberkväll träffades en grupp nyfikna individer på Grand Hotels vinkällare för att utforska ost och vin i kombination. Kvällen inleddes med att Sommelier Claes hälsade deltagarna välkomna och berättade lite om vinet och ostens historia. I samband med att första vinet och osten provades härleddes Claes deltagarna igenom vinprovningsmetodik, grundsmaker och hur vi upplever smaker både via tungan och doftcentrum.

Den första osten vi provade var en Brie de Meaux, fransk vitmögelost gjord på opastöriserad komjölk. Osten har en doft av nötighet, halm/stall och champinjon smaken är distinkt och där finns även en bra känsla av gräddighet. Till detta drack vi Reichsrat von Buhl Riesling Trocken. Vinet bjuder på en doft av fläder, citrus, mineralitet och lite honung. Smaken är stramt fruktig med en stringet syra, gröna äpplen och en viss örtighet. Det strama vinet gick mycket bra ihop med osten och syran mötte upp gräddigheten på ett mycket bra sätt.

OstochvinprovningÖrebroNästa ost som bjöds var den italienska kittosten Taleggio från Lombardiet, gjord på pastöriserad komjölk.
Vinet har en tydlig karaktär av tryffel och svamp. Till denna ost hittade vi en fruktig Bourgogne från Mommessin. Vinets fräsch frukt med både hallon och körsbär och trevlig tydlig syra. Vinet möter mycket bra upp mot osten och alla deltagarna tyckte det var utsökt.

Som tredje ost hittade vi en svensk hårdost nämligen Västerbottenost, en klassisk svensk hårdost som bara tillverkas på mejeriet i Burträsk och sägs vara resultatet av kärlek och glömska. Smaken en kraftig med en tydlig nötighet och sälta. I glaset serverades Villa Righetti Amarone. Vinet har en doft av fat, russin, nötter och plommon och i munnen hittas en tydlig kryddighet, romrussin, fatighet lite choklad och en viss sötma. Vinet och osten gifter sig mycket bra och gör att osten får flera dimensioner.

Som avslutning serverades Fourme d'Ambert Tradition en mild krämig grönmögelost med aromatisk smak.
Till det drack vi Nivole, Moscato d'Asti ett pärlande dessertvin från Piemonte, Italien. Vinet har en fräsch doft
avblommighet, fläder och honung. Smaken är även den blommig och man känner både fläder, päron och
honung. Osten och vinet smakade bra ihop men vissa av deltagarna tycket att osten tog överhand över det
relativt milda vinet.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS