Upplevelser
Skribent Frida
Apr 20, 2015

Ost och vinprovning i Västerås den 17/04

Ost och vinprovning i Västerås 2Denna fredagskväll fylld med goda ostar och viner i kombination blev en succé! Ett glatt gäng   samlades på hotell Scandic Västerås för en rolig och frågerik ost och vinprovning. Vi började med att gå igenom vinets grunder och smaker, för att därefter gå närmar in på hur ost tillverkas. Tillsammans provade vi att kombinera varje ost med vardera vin för att hitta för- och nackdelar i smakkombinationerna. Kvällens vinnare var den fantastiska osten Comté St Antoine Forte 16-24, en mild och krämig hårdost med en viss sälta tillsammans med toner av  nötter, strå och en gnutta jord. De tre andra ostarna var: den krämiga vitmögelosten Brie Royal Faucon med toner av svamp och grädde, en traditionell syrlig Chèvre från Loiredalen med toner av stall och avslutningsvis den smakrika blåmögelosten Fourme d´Ambert från Auvergne med bra syra och sälta samt toner av brända mandlar. Vinerna som provades under kvällen var:

Earthbound Chenin Blanc 2014
Ett härligt Sydafrikanskt vitt vin från staden Darling. Friskt och fräscht vin med toner av guava, litchi, aprikoser och päron.Ost och vinprovning i Västerås 1

Plaisir de Vigne Sauvignon 2013
Vinet kommer från vindistriktet Languedoc-Roussillon, Pays d'Oc i Frankrike. Med andra ord ett lätt sydfranskt vitt vin gjort på druvan Sauvignon Blanc. Lätt, friskt med en fräsch syra. Druvtypiska toner av krusbär, svartvinbärsblad och citrus.

Liedholm Barbera d’Asti 2010
Ett italienske rött vin från Asti, Piemonte, nordvästra Italien gjort på druvan Barbera. Kraftfullt, smakrikt med bra balans och toner utav blåbär, körsbär och slånbär tillsammans med lakrits och muskot.

Sandeman’s Invalid Port
Ett starkvin från staden Porto i Portugal. Värmande rött vin tillsammans med en viss sötma. Smakrikt, rund med toner
av plommon, jordgubbar och choklad tillsammans med lite kryddor

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS