Upplevelser
Skribent Frida
Jun 15, 2015

Ost och Vinprovning i Västerås den 13/6

Ost och vinlprovning Västerås 13062015 2 Temat för kvällens provning var ost och vin där vi provade fyra viner med fyra ostar. Provningen började med en lätt genomgång utav provningsmetodik och grundsmakernas samspel. Under kvällens gång ställde deltagarna frågor och diskuterade med varandra om ostarna och vinet. Vi provade följande kombinationer:

Villa Clara Cava med Brie de Meaux
Villa Clara Cavas är en klassisk cava från Katalonien i Spanien gjord på druvorna Parellada och Macabeo. Den är frisk och fruktig med doft och smak av Granny Smith äpplen, grapefrukt citrus och viss brödighet. Brödigheten kommer från att den legat på jästfällningen i minst ett år. Friskheten i Cavan möter upp och matchar på ett ytermoderntligt sätt den bitvis starka sältan som finns i Brie de Meaux. Kvar blir härlig frukt i cavan och nötigheten i brieosten. Brie de Meaux är urtypen ut av en klassisk brie. Den är ursprungsskyddad och får bara göras i byn Meaux i Frankrike. Det här är en opastöriserad brieost med mycket smak av nötter, championer, krämighet och sälta.

Earthbound Cabernet Sauvignon och Taleggio
Earthbound Cabernet Sauvignon är en fruktdriven cab från det varma Sydafrika. Det är ett fylligt vin med mycket smak och doft utav svartavinbär och andra röda frukter. Den mjuka strävheten i det här varma vinet passar bra till Taleggion som annars är känslig för just strävhet i vin. Taleggio är en mild kittost med både sötma och lätt syrlighet som med åldern blir otroligt krämig och smakrik. Matchas perfekt ihop med den fruktiga Cabernet Sauvignon.Ost och vinlprovning Västerås 13062015 1

Le Hauts de Granget Saint-Emilion Grand Cru och Vesterhasvost Ekologisk
Det här strama vinet var raka motsatsen mot det öppna och fruktiga Earthbound. I doften kunde vi ana svartavinbär, kaffe och kakao. Vinet som kommer från Bordeaux i Frankrike är något av en klassiskt Bordeauxvin. Vinets påtagliga strävhet gjorde att en del deltagare inte uppskattade att dricka det som det var. Vilket inte är så konstigt då det här är ett riktigt matvin. Men när de provade vinet mot osten som i det här fallet är den danska underbart goda hårdosten Vesterhavsost uppstod ett stort tycke. Den jobbiga strävheten i vinet försvann när det mötte den feta och salta osten.

Muscat Beaume de Venice och Stilton
Mycket doft av pomerans, aprikos, apelsin och bergamott. Det här vinet från södra Rhone är sött men har kvar sin trevliga syra som den dock maskerar väl i sötman. Fylligt med påtaglig och lång smak. Tillsammans med Stilton brev det riktigt bra. Stilton som är kungen utav de engelska ostarna och en utav världens fyra bästa blåmögelostar. Smaken är kraftig och påtaglig utav mögel. Det sticker nästan i munnen utav smaker såsom mögel,
mörkchoklad, honung och kryddor. I kombination med den söta drycken neutraliserades de kraftigaste
smakerna och resulterade i en mer mildoch balanserad smakupplevelse.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS