Upplevelser
Skribent Frida
May 11, 2015

Ost och vinprovning i Uppsala den 09/05

Ost och vinprovning Uppsala 0905 2015 (7)I lördags träffades en härlig grupp individer upp i centrala Uppsala på Scandic Uplandia för att prova ost i kombination med vin. En ost och vinprovning är verkligen något för alla, då det alltid finns en kombination som man gillar. Alla kanske inte tycker om den animaliska/stalliga doften från kittosten eller den syrliga blåmögelosten med högsälta. Men till vinet händer något magiskt med osten de förenas med vinet som dämpar och balanserar, därutav skapas en härliga kombination! Under denna provning fick många av deltagarna känna på just denna aha-upplevelse. Vidare så uppskattar vissa mer subtila smaker medans andra mer bastanta, vilket även har att göra med åldern då våra smaksinnen försämmras med åldern, på en ost och vinprovning finns det olika kombinationer som alla tycker "si och så" om. Deltagarna var väldigt possessiva och försökte verkligen känna av doft och smak. Det blev lättare att finna aromerna efter att sommelieren guidade igenom och berättade om de dofter och smaker vad som fanns i glaset.

Vi började med att prova La Robinia Prosecco från Astoria. Ett bubblande vin från norra Italien Ost och vinprovning Uppsala 0905 2015 (3)gjort på 100% av druvan Glera. Doft av gröna äpplen, vatten melon, citron och lite bröd. Något söt smak, lätt och fräsch. Till detta vin provade vi en syrlig vitmögelost med namnet Petit Bichon Camembert de Chèvre gjord på rå getmjölk. En himmelskt krämig och len vitmögelost med subtila aromer av svamp och vitpeppar tillsammans med citron och gräs.

Vidare provade vi Earthbound Organica Cabernet Sauvignon 2012 som är ett organiskt vin med fairtrade stämpel. Fruktigt rött vin från Darling, Sydafrika. Gjort på druvan Cabernet Sauvignon. Vinet har en medel strävhet och syra. I doft och smak fanns mycket svarta vinbär, plommon, jord, och cederträ. En gnutta lavendel. Vinet parades ihop tillsammans med en mogen och kvalitativ Tallegio. En mogen taleggio är krämig och fyllig med en söt och fruktig smak med sälta, vilket intensifieras under mognadstiden. Som ung är den halvmjuk, något krämig och elastisk, rätt så tråkig.

Det tredje vinet var det nord italienska vinet Villa Righetti Ripasso 2012 gjort på druvan Corvina. Ett smakrikt rött vin med fin fyllighet och subtila tanniner. Något kryddigt vin med toner av mörka Ost och vinprovning Uppsala 0905 2015 (9)körsbär, salvia, choklad och örter. Detta smakrika vin passar otroligt bra med en grottlagrad Parmigiano Reggiano Vecchio (2år lagrad). En klassisk kombination från regionen. Den hårda, textur rika osten tillsammans med ett fylligt och smakrikt vin.

Georges Duboeuf är en glädjesprudlande man vars vin Muscat De Beaumes De Venise vi provade. Ett sött starkvin från Rhonedalen i södra Frankrike gjort på muskatdruvan. Ett välbalanserat vitt vin med hög sötma och alkohol med en fyllig kropp och fräsch syra. Toner av fläder, aprikos och pomerans. Det smakrika, syrliga och söta vinet parades ihop med Roquefort en syrlig blåmögelost med hög sälta. Ost kommer från producenten Papillon som är en klassisk producent som tillverkar den traditionella osten på ett anrikt recept.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS