Upplevelser
Skribent Frida
Apr 20, 2015

Ost och vinprovning i Stockholm den 17/04

Ost och vinprovning i Stockholm SheratonEn regnig fredagskväll i april letade sig 20 glada själar till Sheraton Hotell i Stockholm för att prova ost och vin. Ost och vinprovningen bestod utav fyra viner vardera i kombination med en specifikt utvald ost.Ost och vinprovning Stockholm Sheraton

Vi började kvällen med ett mousserande vin från Katalonien i Spanien – en Cava ”Grans Moments Brut”(77824). Vinet är gjort enligt ”Champagnemetoden” och innehåller de tre klassiska druvorna för distriktet – Paradella, Macabeo och Xarel –lo. Vinet var ungt äppelgrönt med tydlig doft av just gröna äpplen och en viss nötighet, torr i smaken med en härlig hög syra. Just syran är viktig då den har i uppgift av bryta mot fetman i osten. Osten som serverades var en vitmögelost – Brillat Savarin. Namnet kommer från den franska matskribenten och kocken med samma namn. Osten är krämig med viss fruktighet, men det som är mest typiskt för Brillat Savarin är den krämiga konsistensen som är naturligt då osten klassas som en trippelcréme. Kombon gjorde att osten kändes lättare och mer fruktig. Även vinet lyfte i sin frukt tillsammans med osten.Ost och vinprovning i Stockholm sheraton 3

Petit Clos by Clos Henri (71877) är en vit Sauvignon Blanc från Marlborough i Nya Zealand, producerat av en fransk familj med rötterna i Sancerre , Loiredalen i Frankrike. Deras filosofi är att försöka göra vinerna mer fransk än sina kollegor på Nya Zealand, något de lyckas med till en viss grad även fast de tillsätter en viss del konstjäst, precis som alla andra i Nya Zealand. Vinet var från 2014 och något ung vilket kändes i den höga, lite kantiga syran som troligtvis kommer bli mer behaglig efter bara några månader. Till vinet serverades en Crottin Chavignol – en getost från byn Chavignol, som ligger i just Sancerre i Loiredalen. Kombinationen vin, ost och den goda fikon/päronmarmelad blev enligt de flesta deltagarna den mest lyckade denna afton.

Första röda vinet för kvällen var en Chianti Classico från Rocce della Macíe (73800). Ett vin gjort på 95% Sangiovese och 5% Merlot. Vinet kändes så där lagom modernt med lite mjuka toner från Merloten men en tydlig körsbärskaraktär och påtagliga, nästan aggressiva tanniner samt en markerad syra. De två sista egenskaper skvallrar om att producenten vill bevara en klassisk karaktär till vinet. Osten till detta vin kommer från Lombardiet i norra Italien, och det var en Tallegio. En kittost, på komjölk, som tvättas i saltvatten upprepade gånger under lagringen. Resultatet blir en krämig, fruktig ost med en mjuk fyllig smak. I detta fall tonade osten ner både tanniner och syra i vinet till en mycket behagligare nivå samtidigt som vinet fick osten att kännas mer fruktig.

Sista vinet – Côtes du Rhône från producenten Guigal (2011) visade sig vara fylld med både mörka bär, kryddor, örtighet och även inslag av mörkt gummi. I munnen kändes vinet mjuk med polerade tanniner och en bra längd. Osten som avslutade aftonen var en Ossau Iraty, en fårost från södra Frankrike som grottlagrats i minst 60 dagar. Typiskt för denna ost är en nötig, örtig smak med lätta citrustoner. Tillsammans med vinet skapades en harmoni där vinets örtiga frukt förstärktes samtidigt som nötigheten blev tydligare i osten.

De entusiastiska deltagarna fick även prova ett vin som var korkdefekt, just för att kunna känna hur ett defekt vin smakar.

Jag vill verkligen tacka alla deltagare som var en del av denna, för mig, riktigt trevliga kväll. Även ett stort tack till Sheraton som stod för lokal och hjälpsam personal.

Ost och vinprovning i Stockholm den 17/04

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS