Upplevelser
Skribent Frida
May 11, 2015

Ost och vinprovning i Örebro den 09/05

Ostochvinprovning i örebro 0905 2015 2Den 9 maj tog sig 12 förväntansfulla deltagare ner i Scandic Grands vinkällare i Örebro för att  delta i en ost och vinprovning tillsammans med Upplevdryck.  Kvällen startade med att alla satte sig tillrätta i den mysiga lokalen och hälsades välkomna av kvällens provningsledare Claes. Efter det pratade vi lite om ostar, osten historia, hur man tillverkar ost och vilka sorters ostar det finns. Vi gick även igenom provningsmetodik och hur vi provar med både ögon, näsa och gom.


Första osten för kvällen var Brillat Savarin, från Champagne i Frankrike, denna ost tillförs grädde i ostmassan efter ystningen. Osten doppas för hand i vitmögel för att säkerställa optimal syrekontakt. Detta ger en fräsch och syrlig ost. Till detta drack vi en cava, Villa Clara. Cava är ett mousserande vin som görs enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Vinet är friskt, fruktigt men med en lite ton av jordighet, samt en tydlig men inte dominant syra. De flesta tyckte att osten och vinet passade bra ihop. Som nästa ost bjöds vi på en Ostochvinprovning i örebro 0905 2015Altesse en kittost från Alsace i Frankrike. Altessen tycket de många av deltagarna var godare än de trodde, den var inte så smakstark men bjöd på en god krämighet och bra textur. Till detta drack vi en petit Chablis, Domaine Sainte Claire från J M Brocard. Vinets fruktighet och tydliga syra mötte mycket bra upp mot ostens textur och hela gruppen tycket att detta var en bra kombination. Efter detta provade vi Vesterhavsost Ekologisk. Vesterhavsost är tillverkad av 100% ekologisk pastöriserad mjölk som kommer från Danmark. Osten är fast i konsistensen och närmast kristalliserad. Smaken är kraftig med fin syra, har egen karaktär präglat av de naturförhållande som mjölken kommer från samt där osten är framställd och lagrad. Till detta provade vi Villa Righetti Ripasso, när man tillverkar ripasso låter ett vin, i detta fallet en Valpollicella Superior jäsa en andra gång med resterna från tillverkningen av Amarone vin. Detta ger ett ganska kraftigt och uttrycksfullt vin. Kvällens vin hade en tydlig doft fat och läder och vi hittade även kanel och mycket örtighet. Smaken var Ost och vinprovning i Örebro den 0905intensiv utan att bli för mycket med smaker av mörka bär, fat och kanel, vinet har en tydlig syra och bra integrerade tanniner. Vinet lyckades på ett bra sätt bryta isär och lyfta osten.Kvällens sista kombination var Gorgonzola Piccante, vilket är en grönmögelost från Lombardiet i Italien med en ganska kraftig smak och tydlig sälta. Till detta drack vi Sartori Reum Recioto, recioto tillverkas enligt samma metod som Amarone och i detta vin har druvorna fått torka i fem månader innan de pressas och jäses och sedan läggs sex månader på stora ekfat. Detta ger ett sött och kryddigt vin som passar mycket bra till grönmögelostar. Kvällens gäster tyckte att denna kombination var mycket bra och att osten fick en ytterligare dimension av vinet.


Efter provningen avslutats fick gästerna möjlighet att ställa frågor, och vi avhandlade både specifika frågor angående kvällens ost och vinval, ost och vintillverkning samt allmänna frågor kring vin.Kvällen avslutades och gästerna gick hem, nöjda och med nya intryck.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS