Upplevelser
Monica Ahlund
Jun 20, 2017

En smaklig Europaturné med utsökt ost- och vinprovning

Sommarvärmen hade äntligen kommit denna lördagskväll i Gävle och det var inte helt fel att få svalka sig lite inne på det eleganta provningsrummet på Elite Grand Hotel. På menyn i kväll väntade en Europaturné som bestod av ostar och viner uteslutande från "gamla världen", alla gjorda med olika tekniker, råvaror och lagringsmetoder, samt en rejäl dos av yrkesskicklighet och kärlek. Utmaningen var inte bara att hitta de bästa produkterna, men även de rätta kombinationerna som ger denna otroliga känsla av att upptäcka något nytt.

Val Mistinguett Cava & Chèvre
Vår vandring i Europas vin- och ostkultur började med att först bege oss till spanska Katalonien, närmare bestämt till vinområdet Penedes, där vi fick stifta bekantskap med den fantastiska Val Mistinguett Cava. Cava är ett mousserande vin som görs enligt samma traditionella metoder som Champagne görs på. Skillnaden är att endast mousserande viner från Champagne-regionen i Frankrike får kallas för Champagne! Detta mousserande vin har gjorts på tre olika druvor; Macabeo, Parellada och Xarel-lo. Dessa druvor är de mest förekommande inom cavaproduktion. Mistinguett Cava har en avsevärd lång lagringstid som förstärker jästfällningen, vilket ger en ljuv brödig karaktär till vinet som kompletterar druvornas fruktighet. I smak och doft hittar vi just denna brödighet, milda toner av gröna äpplen och päron samt en aptitretande syrlighet.
Till cavan avnjöts en krämig Chèvre (getost) från Frankrike. En härlig kombination där vinets bubblor lättar upp ostens krämighet och där syrligheten i de båda balanseras väl.

Barbera d'Alba Sucule 2013 Lo Zoccolaio & Taleggion
Vår resa genom Europa fortsatte och vi tog ett kliv österut till de norra delarna av Italien och regionen Piemonte, där vi fick möta druvan Barbera. Denna druva kan ge allt ifrån lätta och fruktiga till mer robusta och koncentrerade viner. Kvällens Barbera d'Alba Sucule 2013 Lo Zoccolaio är mer åt det rustika och robusta hållet, med en underbar blandning av doft och smak som innehåller toner av mörka söta bär och fat som ger en lång eftersmak. Vinet passade bra tillsammans med en den krämiga Taleggion. Även denna ost härstammar från den norra delen av Italien, och är en av Lombardiets stoltheter. Kittostar som denna badas i en saltlösning innehållande just salt, men ibland även grappa eller calvados samt särskilda bakterier. Det är därifrån dessa ostar får sitt orangea skal och sin säregna smak.

Brunello di Montalcino & Parmigiano-Reggiano
Kvällens tredje stopp blev även det i Italien. Vi besökte Toscanas bedårande dalar och böljande kullar, och trots att regionen har ett fantastiskt utbud av frestelser, hade vi nog valt ut ett av dess bästa. I glasen serverades en underbar Brunello di Montalcino, som mottogs av deltagarna med en kör av berömmelser och lovord. Brunellovinerna är de viner med längst lagstadgad lagringstid av alla italienska viner. Vinerna får endast göras på Brunello, som är en speciell klondruva av Sangiovese. Resultatet är ett komplett vin som endast ett fåtal andra viner kan jämföras med. Det har en otroligt välbalanserad syra och strävhet, och en kraft och koncentration i smaken som saknar motstycke. Dess höga alkoholhalt (14 %) smälter så väl med de andra smakerna att den inte ens märks. I doft och smak hittade vi körsbär, fat, choklad, tobak och mustiga kryddor.
Osten till vinet hämtade vi från Emilia-Romagna som ligger en bit norröver från Toscana. Även här passade vi på att avnjuta det bästa av det bästa från regionen. På tallriken fann vi en Parmigiano-Reggiano lagrad i 36 månader. Osten och vinet fick ljuv musik att uppstå. Vinets kraft och balans mötte upp ostens rätt starka smak och sälta, och i detta ögonblick var det svårt att se hur vi skulle kunna toppa denna smakupplevelse...

Niepoort Late Bottle Vintage & St Agur
Men vi lyckades! Det sista stoppet tog oss till Douro i Portugal, varifrån vi hämtat vårt fjärde och sista vin. Vinet är ett så kallat fortifierat vin, eller starkvin, som uppstod redan på 1700-talet. Då tillsattes sprit i vin som var avsedd för export för att öka dess hållbarhet. Vårt starkvin för kvällen var Niepoort Late Bottle Vintage som gjorts på 8 olika druvor, bland annat Touriga Franca, Touriga Nacional och Tinta Roriz (Tempranillo). Druvorna har plockats för hand och sedan fottrampats i stora vida stenkar. Efter att vinet har jäst i några dagar tillsätts druvsprit i druvmusten, vilket gör att mycket av sötman i druvmusten fortfarande finns kvar. Detta portvin har en restsötma på 101 gram socker per liter och intensiva toner av björnbär, syltade körsbär och choklad.
Till det söta vinet passade en härligt krämig blåmögelost utmärkt. Vi åkte till centrala Frankrike och till Beauzac och hämtade kioskvältaren St Agur, som blivit en enorm succé sedan den "uppfanns" i slutet på 1980-talet. Osten har en härlig krämighet som kommer från den gräddförstärkta mjölken osten görs på, och har inte den skarpa blåmögelsmaken som andra liknande ostar kan ha. Det blev pricken över i:et på denna minnesvärda kväll, som jag inte var ensam om att avsluta med att traska hem med ett stort leende på läpparna!

Jag vill rikta ett stort tack till alla deltagare för ert fantastiska engagemang och intresse! Jag tror och hoppas att vi snart får chansen att ses igen på någon av de kommande provningarna i höst! Här finner ni mer information för kommande ost och vinprovningar.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS