Upplevelser
Lillemor Landell
Feb 01, 2016

Ost och Vinprovning i Gävle den 30/1

Sista lördagen i Januari träffades ett härligt gäng av förväntansfulla människor på Scandic CH i Gävle. Temat för kvällen var ost och vin där vi provade fyra olika ostar till fyra viner i olika stilar. Ostarna var valda för att passa de specifika vinerna, men det provades även kors och tvärs. Det är alltid väldigt uppskattat att få testa sig fram och se vad man själv kan skapa för kombinationer. Deltagarna var nyfikna och tyckte det var spännande med de smakkombinationer det blev serverade och guidade igenom av kvällens provningsledare.

Kombination 1: Le Village du Sud Sauvignon Blanc med Skärvångens Vit Caprin
Vitt vin från Fitou i södra Frankrike på druvan sauvignon blanc. Ett lätt och fruktigt vin med härlig friskhet och klassiska sauvignon blanc-toner av krusbär, nässlor och svartvinbärsblad och grönt äpple. Vinet matchades till en jämtländsk vit caprin, som är en pastöriserad vitmögelost gjord på getmjölk. Getmjölken ger en sälta och en animalisk doft och smak. Det här var en kombination som de flesta deltagare tyckte passade bra ihop. Osten framhävdes av vinet. Deltagarna fick även möjlighet att testa osten tillsammans med getmese, där det dock var blandade åsikter om upplevelsen.

Kombination 2: Torres Ibéricos Crianza med Manchego Don Alvaro
Den andra kombinationen som provades var en spansk smakupplevelse. Ett medelfylligt rött vin från Rioja med den klassiska riojadruvan tempranillo. Ett ungt vin med mörk färg med tydlig vaniljdoft. Smaken är medelfyllig och toner av sötkryddig frukt, frisk syra, viss strävhet och med fatkaraktär. Osten som provades till var en Manchego, som görs på fårmjölk, som ger både sälta och en mer fet syra. De flesta i gruppen tyckte att vinet krävde tilltugg och att osten gjorde vinet mjukare.

Kombination 3: Villa Righetti Ripasso med Gruyère
En ripasso från, som alltid, Valpolicella i Venetien, Norra Italien. Ripasso innebär att  vinet jäser en andra gång tillsammans med druvresterna från jäsningen av en Amarone. Vinet har en fruktig och kryddig smak med toner av russin, choklad, och tydlig fatkaraktär. Vinet provades tillsammans med en schweizisk gruyère. En ost gjord på komjölk, som får sin tydliga smak från sin 2-åriga grottlagring. En favoritost för många av deltagarna och tillsammans med vinet även blev kvällens vinnarkombination. Vi provade även att doppa osten i dadelbalsamvinäger som tillsammans med vinet uppskattades av många.

Kombination 4: Prince de Saint Aubin med Tant Grön från Jarse Ost
I den sista kombinationen provades ett sauternesvin, som är ett sött vitt vin från Frankrike. Här på druvorna semillon, sauvignon blanc och muscadelle. Smaken är söt med balanserad frisk syra med inslag av tropisk frukt som aprikos och ananas. Vinet matchades med en grönmögelost från Järvsö med tydlig sälta. Det fräna i osten neutraliserades av sötman och syran i vinet.

Vi hade en trevlig lördagskväll med engagerade och nyfikna deltagare, där alla fyra smakkombinationerna var uppskattade och fick höga betyg.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS