Upplevelser
Lillemor Landell
Oct 11, 2016

Ost och vinprovning i Gävle den 08/10

Lördagen den 8 oktober var det ett stort och härligt gäng som träffades på Elite Grand Hotel i Gävle för en ost och vinprovning. I hotellets mysiga miljö var det uppdukat med fem olika ostar på tallrikarna och fyra olika viner upphällda i glasen. Vi var alla redo för att lära oss mer om smakkombinationer och hitta nya favoriter.

Kombination 1: Delice de Bourgogne och Vallformosa Mistinguett Cava NV
Délice de Bourgogne är en fransk ost på komjölk från Bourgogne. Osten är mycket krämig och tämligen fet då ostmassan under tillverkningen två gånger berikas med grädde. Osten matchades med en Cava, som är Spaniens bidrag till den mousserande familjen. Cava görs enligt champagnemetoden, vilket innebär en andra jäsning på flaska. Mistinguett Cava kommer från Penedes, söder om Barcelona och är framställd på druvorna Macabeo, Parellada och Xarel-lo. Vinet har legat på jästfällningen i 18-24 mån. Här matchade vinets syra den friskhet som fanns i osten och tillsammans blev det en bra smakkombination. Det serverades även torkade och jordgubbsmarinerade tranbär att lägga på osten. Detta gav ytterligare en dimension på smakupplevelsen, som de flesta av deltagarna uppskattade.

Kombination 2: Taleggio och Schubert Estate Pinot Noir 2014
Den klassiska italienska kittosten Taleggio var nästa ost på tallriken. En något söt, mild och fruktig ost med en sälta som blir tydligare under mognadstiden. Till den här osten provade vi Schubert Estate Pinot Noir. Ett friskt, fruktigt och mjukt vin från Wairarapa, Nya Zeeland med doft och smak av mogna röda bär och viss kryddighet. Både ost och vin har en mjuk karaktär som inte sticker ut och som gjorde en utmärkt match i smaker.

Kombination 3: Manchego Don Alvaro och Rigogolo Chianti Riserva 2013
Manchego är den klassiska spanska hårdosten som är gjord på fårmjölk. Denna ost kommer från La Mancha och är en pressad hårdost som fått mogna i formar klädda med espartogräs som ger ostens yta ett vackert mönster. Vinet vi provade till osten var Rigogolo Chianti Risererva. En Chianti är gjord mestadels på druvan Sangiovese och är framställt i Chiantiområdet i Toscana. Detta vin har även lite Cabernet Sauvignon och Canaiolo i blandningen. Vinet är mörk i färgen och har smak av körsbär, örter, lakrits och ek. Viss strävhet och frisk syra. Traditionellt tillbehör till Manchego är kvittengelén membrillo. På kvällens provning valde vi att prova kvittenmarmelad på Manchegon, som fungerade väldigt bra till vinet. Vissa av deltagarna tyckte det var en bättre kombination, vissa föredrog osten utan marmeladen.

Kombination 4: Gruyère med Conceito Tinto 2011
En Gruyére från Schweiz som har grottlagrats i 2 år. I smaken hittar vi en angenäm sälta, lätt syrlighet och trevlig nötighet. Ljuvlig till både matlagning och ostbricka! En av de två ostarna som används i ostfondue. Den andra är Emmentaler. Det sista vinet som provades var en portugis från Dourodalen gjord på druvorna Sousao, Tinta Amarela, Tinta Roriz, Touriga Franca och Touriga Nacional. Kraftfull smak med tydlig strävhet och struktur och smak av mogna mörka bär, viol, lakrits, mörk choklad, kryddor och fat. Mycket lång mineralrökig eftersmak. Som bonus provade vi även Blåvita Rita från Jarse Ost. En blåmögelost från Järvsö. Både vin nr 3 och 4 matchades och båda kombinationerna föll de flesta deltagarna på läppen, särskilt med en klick av den goda kvittenmarmeladen.

 

Förutom att prova ostar och viner deltog deltagarna med frågor och egna kommentarer om smakupplevelserna de hade under kvällen. Vi pratade bland annat om lagringstips och olika typer viner - vitt/rött, torrt/sött och mousserande. En trevlig kväll!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS