Upplevelser
Lillemor Landell
Apr 04, 2016

Ost och vinprovning i Gävle den 03/0420160402_175532Första lördagen i April träffades ett nyfiket och härligt gäng på Scandic CH i Gävle. Temat för kvällen var ost och vin där vi provade fyra olika ostar till fyra viner i olika kombinationer. Ostarna var valda för att passa de specifika vinerna och därmed skapa härliga kombinationer. Men deltagarna fick även prova en del kors och tvärs vilket inte alltid ledde till deras belåtenhet. Deltagarna var nyfikna och tyckte det var spännande med de smakkombinationer som de blev serverade och guidade igenom av kvällens provningsledare Lillemor.

Kombination 1: Le Village du Sud Sauvignon Blanc med Skärvångens Vit Caprin
Vitt vin från Fitou i södra Frankrike på druvan sauvignon blanc. Ett lätt och fruktigt vin med härlig friskhet och klassiska sauvignon blanc-toner av krusbär, nässlor, svartvinbärsblad, grönt äpple och fläder. Vinet matchades till en jämtländsk vit caprin, som är en pastöriserad vitmögelost gjord på getmjölk. Getmjölken ger en sälta och en animalisk doft och smak. Det här var en kombination som de flesta deltagare tyckte passade bra ihop. Osten framhävdes av vinet.

Kombination 2: Allesverloren Tinta Barocca med Taleggio
Den andra kombinationen som provades var ett sydafrikanskt möte med Italien. Vinet kommer från Swartland i Sydafrika och är gjort på druvan Tinta Barocca. En portugisisk druva som man ofta hittar i portviner. Vinet är medelfylligt och har en kryddig smak med toner av fat, vanilj och mörka bär. Osten som provades till var en Taleggio, som görs på komjölk och kommer från Italien. Taleggio är en kittost, där man har penslat ytan med en saltlösning som bakterier äter upp och på så sätt får den en orangeröd kant. De flesta i gruppen tyckte att vinet krävde tilltugg och att osten gjorde vinet mjukare.

Kombination 3: Villa Righetti Ripasso med Gruyère
20160402_175645En Ripasso från, som alltid, Valpolicella i Venetien, Norra Italien. Ripasso innebär, vanligtvis, att vinet jäser en andra gång tillsammans med druvresterna från jäsningen av en Amarone. Vinet har en fruktig och kryddig smak med toner av russin, körsbär, vanilj, choklad, och tydlig fatkaraktär. Vinet provades tillsammans med en schweizisk gruyère. En ost gjord på komjölk, som får sin tydliga smak från sin 2-åriga grottlagring. En favoritost för många av deltagarna och tillsammans med vinet även blev kvällens vinnarkombination.

Kombination 4: Prince de Saint Aubin med Roquefort
I den sista kombinationen provades ett sauternesvin, som är ett sött vitt vin från Frankrike. Här på druvorna semillon, sauvignon blanc och muscadelle. Smaken är söt med balanserad frisk syra med inslag av honung och tropisk frukt som aprikos och ananas. Vinet matchades med en roquefort som är en klassisk blåmögelost från Frankrike med tydlig sälta. Det fräna i osten neutraliserades av sötman och syran i vinet och vinet upplevdes mindre sött. En aprikosmarmelad serverades till osten och mötte upp sötman i vinet till belåtenhet.

Vi hade en trevlig lördagskväll med engagerade och nyfikna deltagare, där alla fyra smakkombinationerna var uppskattade och fick höga betyg.Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS