Upplevelser
Monica Ahlund
Nov 08, 2017

Gävle levererade en fullsatt ost- och vinprovning!

Gävles gator låg regnvåta då jag steg in genom Elite Grand Hotels pampiga ingång och välkomnades av det lugn och frid som alltid infinner sig här. Det var söndag och jag hade en fullbokad ost- och vinprovning att förbereda.

Kvällens viner:


Pizzolato Prosecco Collezione di Famiglia
Nederburg Winemaster's Reserve Riesling
Wente Morning Fog
Livio Pavese Corniolo
La Côte Sauvage Cairanne Côtes du Rhône
Condado de Oriza Ribera del Duero"409"
Buena Vista The Legendary Badge
J. Lohr Estates Seven Oaks

Kvällens ostar:


Brie de Meaux AOC
Comté St Antoine Forte lagrad knappa två år
Cambozola Grand Noir
Parmesan Reggiano lagrad i 36 månader

 

Kvällens gäster var förväntansfulla och nyfikna på de viner och ostar som skulle provas. Vi började sedvanligt att gratulera de födelsedagsbarn som fanns bland samlingen innan vi gick in på den praktiska informationen om kvällens vin- och ostprovning. Vi passade även på att gå igenom provningstekniken för att få ut det mesta av kvällens alla doft- och smakupplevelser.

Vi började med att prova de tre vita vinerna mot varandra och märkte vilken enorm skillnad det var på dem. Vinerna kom från olika hörn på jorden och var gjorda med olika metoder och på olika druvor. Här hittade alla gäster varsin klar favorit. Till de vita vinerna provade vi brieosten. Den i särklass mest populära kombinationen blev med det sydafrikanska rieslingvinet Nederburg Winemaster's Reserve, vars syra och lätta sötma passade utmärkt med ostens krämighet, syra och sälta.

Vi begav oss sedan till Italien och Frankrike för att testa vinerna Corniolo och det spontanjästa vinet La Côte Sauvage Cairanne mot varandra. Vilka skillnader! Båda vinerna passade dock utmärkt till den ljuvliga osten Comté. Här hann vi även diskuterade vad som händer med viner som lagras på fat. Varför lagras vin på fat? Har storleken på faten betydelse, och varför använder man sig av olika typer av ek?

I glas nummer sex förflyttade vi oss till Spanien där vi fick veta att man ofta har flera olika namn på sina druvor beroende på vilken region man befinner sig i. I Ribera del Durero, där detta vin kommer ifrån, heter druvan Tinta Fino. Men vi känner den bäst som Tempranillo. Vinet Condado de Oriza är lagrat 409 dagar på franska ekfat. Vinet bjöd på mycket frukt och strävhet och var smått fantastiskt ihop med en Cambozola, osten som är en blandning av Camembert och Gorgonzola.

De två sista glasen innehöll vinerna Buena Vista The Legendary Badge och Lohr Estates Seven Oaks. Båda var mycket fruktiga med toner av vanilj, körsbär och björnbär. I det sista glaset kunde gästerna nästan unison utbrista SVARTA VINBÄR då jag krävde ett svar på vad de hittade i doften. Dessa två viner fick avnjutas med en härligt smulig och långlagrad parmesan (36 månader).

Kvällen led mot sitt slut och en glad sommelier kunde summera att tallrikar och glas var i stort sätt helt tömda och gästerna uppspelta och glada, precis som det skall vara efter en vinprovning med Taysta! Flera spännande provningar väntar i höst, mer information finner du här.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS