Upplevelser
Sommelier Annette
Nov 06, 2018

Ost- och vinkombinationer inför vintern

Då var det dags för en ost- och vinprovning i staden Gävle. Sommelier och gäster stod förväntansfulla och redo att påbörja denna händelsefyllda kväll. Sammanlagt 9 viner provades i olika vinkombinationer med tilltugg denna tidiga novemberkväll på Elite Grand Hotell. Vilket sätt att fira in den kommande vintern!

Kvällen startar med en Brie och Alasacevin


Från Alsace kommer Trimbach Riesling, ett typiskt Alsacevin. Det är bra balanserat med en renhet och elegans. I doft och smak hittade vi lite citrus, gröna äpplen och mineraler. Det var många av kvällens deltagare som tyckte detta var ett gott vin.

Näst på tur denna afton var Ferrari Brut, ett mousserande vin från norra Italien. Ett bubbel som är ett prisvärt alternativ till champagne. Gjort på druvan Piot Nero som är Italiens svar på chardonnay. Framställningen görs på traditionellt champagnevis där den andra jäsning görs på flaska. Den lagras sedan på vingården innan den går ut till försäljning. Vi hittade smaker som gula äpplen, rostat bröd, mogen frukt och även lite blommig doft i vinet.

Till dessa två viner provade vi en Brieost, med härlig smak och ett krämigt innanmäte. Gästerna tyckte att osten gjorde det syrliga i Trimbach Riesling vinet mjukare och lenare i smaken.

Två italienska viner och en mellanlagrad ost


Efter kvällens två första viner var det dags att fortsätta med två italienska drycker. Ett från norra Italien, och ett från de södra delarna av det stövelformade landet. Masi Campofiorin är en ripasso från Valpolicella. Detta vin görs på druvor som har fått torka över vintern. Vinet lagrats 18 månader på ekfat och 3 månader på flaska.

Ett kryddigt och fruktigt vin med inslag av mörka körsbär och vi upptäckte också lite smak av choklad. Det var medelfylligt med bra syra och balanserad strävhet. Förutom till lagrad hårdost passar det även bra till charkuterier och grillat kött.

Nästa vin är också ett fylligt, det är Lungarotti Rubesco. Vinet är lagrat 1 år på ekfat och ytterligare 1 år på flaska. Vi kände smaker av vanilj, tobak och en generös frukt här. Det var stramt och kryddigt. Passar bra till robust mat som exempelvis lasagne, pizza och hårdost.

Till dessa viner åt vi en mellanlagrad hårdost. De flesta gästerna tyckte inte att det gjorde varken till eller ifrån vintet, ostens smak försvann nästan. Prova gärna hemma med en vällagrad hårdost istället.

Kvällens favoritkombination med blåmögelost


Nu rör vi oss ytterligare söderut, mot kontinenten Australia och vinet Gemtree Bloodstone. Ett familjeföretag där sonen Andrew driver gården och systern Melissa sköter vinodlingarna. Ett ekologiskt, medelfylligt rött vin. Det är ett vin som är exakt vad de vill ha från ett naturligt terrortypiskt vin. Här hittar du smak av plommon, kaffe, peppar och lite lakrits.

Jumilla ligger i södra Spanien och har ett tufft klimat torrt och långa vintrar som sätter en stor prägel på vinets karaktär. Härifrån hittar vi The Golden Stallion Organic. Vinet har legat på franska och amerikanska ekfat i ca två månader. Ett fruktigt vin i både doft och smak. Också ett kryddigt fylligt vin med smak av hallon, mynta och lite lakrits. Prova det gärna med vinterns härliga långkok.

Till dessa viner åt vi ekologist Castello blåmögelost som gjorde att vinet blev mjukare i smaken. För många deltagare var det här kvällens bästa kombination.

Kvällens sista vinkombination


Då börjar kvällen sakta röra sig mot sitt slut och det var dags för kvällens två sista kombinationer. Mouton Cadet Reserve Saint-Émilion är ett fruktigt och elegant vin i hög kvalitet. Det kommer från Bordeaux och har en hög lagringspotential. Vi kände en generös bärighet med smak av björnbär och svarta vinbär. Detta vin rekomenderas att luftas/dekanteras innan servering, då framträder även smaker av viol, örter och tobak.

Sedan begav vi oss till Sydamerika och landet Chile. Här hittar vi Haras de Pirque Gran Reserva Cabernet Sauvignon, ett vin från Chile med italienska ägare. Det är ett fruktigt och smakrikt rött vin. Det har inslag av svarta vinbär, ceder, plommon och choklad. Fylligt med lagom strävhet och syra. Passar också bra till mustiga grytor eller pasta med en smakrik fet ostsås.

Till dessa karaktärrika viner provade vi en Taleggio, en kittost från Italien. Halvmjuk och krämig med söt smak, lätt nötig och fruktig med viss syra.

Tack för ikväll!


Med detta har kvällen nått sitt slut, och vi avslutar en rolig kväll med ett glas Gerard Bertrand Rivesaltes, kvällens sista vin. Det här är ett dessertvin som fungerar bra självständigt eller till efterrätt. Vi åt en mellanmörk choklad till som passade riktigt bra.

Gerard Bertrand som driver vinhuset med samma namn ärvde familjegårde 1987 av sin far. De blev utsedda av The Wine Enthusiast som ”The European winery of the year” 2011. Dem driver gården ekologiskt och biodynamiskt.Om ni vill experimentera  med smaken umami kan ni prova detta vin till anklever.

Tack till alla er som var med denna kväll. Det var en helt fantastik afton med mycket skratt, prat och diskussioner om vad som smakade bäst. Kvällens gäster hade lite olika åsikter men med liten marginal var det Gemtree Bloodstone Shiraz som de flesta tyckte smakade bäst.

Vi ser fram emot att ses igen, så missa inte att spana in Taystas nya provningar!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS