Upplevelser
Sommelier Johan
Sep 11, 2017

Ost och vinupplevelse i Västerås, plötsligt händer det....

Denna lördag den 9 september var sommaren ett minne blott och hösten hade kopplat sitt grepp om Västeråsarna. Då tog en välvald skara tillfället i akt för att prova ett utsökt urval av ost och vin, på det gemytliga Best Western hotellet i Västerås city. Fyra viner samt fyra ostar, Linköpingsknäcke och marmelad stod klart vid gästernas entré. Som en av deltagarna påpekade gav sig dofterna till känna redan i lobbyn. ”Trevligt”, svarade undertecknad sommelier, ”då har ni kommit alldeles rätt!”

När alla var på plats inleddes aftonens ost och vinprovning med grundläggande kunskaper om vinprovning och en liten guidning i sensorik. Även glasets betydelse för vinets avsmakning samt vinets kulturhistoria togs upp. När själva provningen började tog gästerna tillfället att dela med sig av sina finaste vinminnen. Ostarna, fyra till antalet, avsmakades i ackompanjemang till det mest allmänna kring ostens kulturhistoria.

Aftonens viner, i tur och ordning och med stigande sötma, var:
Mim Cava Brut, ett torrt vitt mousserande vin, Spanien
Ravenswood Zinfandel, rött torrt, Sonoma USA
Candido Cappello di Prete, rött torrt, Italien
A Mano Aleatico Vino Passito, sött rött, Italien

Aftonens ostar var:
Bresse Bleu, vit och blåmögelost, mild, Frankrike
Moliterno al Tartufo, hård fårmjölksost med tryffel, intensiv, Italien
Västerbottensost, hårdost,tydliga lagringstoner, Norrland
St Julien, valnötsost, krämig och nötig, Frankrike

Som brukligt är vid provningar blev det många aha-upplevelser och nya upptäckter, både när vinet avsmakades enskilt och med de olika ostkombinationerna.

Bresse Bleu uppskattades av hela skaran, speciellt med sin mildhet i kombination med den friska cavan. St Juliens valnötsost lockade fram blandade reaktioner med de båda torra röda vinerna, vars syra mjuknade något. Västerbottensosten sammanförde majoriteten av gruppen, gärna i kombination med Cappello di Prete. Aftonens tuffing, Moliterno al Tartufo, med sin intensiva arom och sälta samt tydliga drag av tryffel, fann sin främsta partner i det röda söta A Mano vinet. Med lite björnbärsmarmelad uppskattades den långa eftersmaken ännu mer.
Tack alla kära deltagare och Västerås för en gemytlig afton! Mer information om kommande ost och vinprovningar finner ni här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS