Upplevelser
Dryckesmästare Carl
May 22, 2018

När 1+1 blir mer än 3, mer ost och vin om vi får be!

Ännu en av många härliga sommardagar i rad råder i Stockholm och många lämnar tv-soffan för en dag på stan. Kul är att så många även hittat till Sheraton för att upptäcka, utforska och utveckla sin kunskap om den ädla vinkonsten.

Denna tidiga och soliga afton har vi nämligen tagit oss an fyra karaktäristiska viner tillsammans med fyra minst lika särpräglade och urtypiska ostar. Kombinationer som hade funkat lika bra framför TV:n som till Prinsbröllopet och slutspelet i Ishockey VM.

Frisk och mogen Riesling möter likasinnad mild Brie


Trimbach Riesling, ett härligt vin som bygger på många år av tradition med anor tillbaka till sent 1600-tal. Vinet är dock mycket yngre men har redan härliga koncentrerade och utvecklade mognadstoner. Detta ger en len och skön munkänsla tillsammans med Rieslings annars pigga, syrliga fräschör.

Denna Riesling tillsammans med en prisbelönt och kunglig vitmögelost från Meaux passar galant ihop. Brie de Meaux är en lätt krämig och nötig ost med en gräddig textur och fyllig munkänsla. Mild och inte så intensiv i smaken, men känslan den ger till vinets syra och den örtighet som växer fram tillsammans är enastående.

Delas eleganta Rhone-vin lättar upp smakerna i en skarp Chevré


Delas Saint Espirit är ett elegant och stilfullt Cote-du-Rhone vin som har den mer ovanliga sammansättningen av merparten Syrah och mindre Grenache i druvblandningen. Det ger ett något lenare vin med mer pepprighet och animaliska toner. Dock har det en fin balans av röda bär och friskhet som kommer från svalare odlingar.

Den rundar av, mjukar upp och harmonierar med en något skarpare och fyllig Chevré som annars kan vara väl påtaglig med sin Caprinsyra. En matchning i både intensitet och smak som är värd att minnas.

Smakbomb som exploderar när Bordeaux möter Parmigiano


Över till det tredje vinet, Mouton Cadet reserve, som bjuder på en härlig fyllighet med djärva smaker. Den fyller gommen med lite härliga tanniner och tydlig fatkaraktär. Runtom i gommen följer sammetslen mörk fruktighet av plommon och körsbär som ligger kvar med en krydda från viol, svartpeppar och lite "juliga" kryddor.

Med en hög och långvarig smak behöver vi en stolt ost, varför valet faller på en koncentrerad, vällagrad (24 månader!) och umamistinn grynig ost. Parmigiano Reggioan är en ost av grana-typ som är både krämig, söt, gräddig men framförallt tydlig,salt och nötig i smaken.

Tillsammans blir det två stora smaker som spelar med smaklökarna och gör det uppenbart att dessa skall kompletteras med köttiga och krämiga rätter för att göra det ännu mumsigare.

Avslutande fröjd som kan ersätta desserten och kaffet


När vi vill ha något sötare som avrundning tar vi till ett fortifierat (läs uppspritat) vin med många år på nacken. Vinet är Gerard Bertrand Rivesaltes från 1985 som har fått vila på stora träfat i över 30 år!

Det har en härlig restsötma och smakerna bär åt brödsirap, brända mandlar, fikon och aningen bitter choklad. Utmärkt alltså till en kakaodessert eller möjligen en salt och gräddig upplevelse.

Vi valde det andra, en blåmögelost med ursprungsskydd till endast 6 mejerier i England, nämligen en Stilton. Smaken är högintensiv och lämnar inga smaklökar oberörda efter denna afton.

Tack för kvällens ost och vin!


Med den sammanfattningen hoppas jag alla känner samma njutning som mig och har fått med sig många härliga tips för framtiden då vi kanske möts igen. Framförallt hoppas jag att ni tar till er och testar alla tips och idéer som väcktes under vår stund tillsammans.

Au revíor och tack än en gång för ert sällskap och för kvällens fantastiska ost och viner! Glöm inte att spana in kommande provningar i Stockholm och runtom i landet

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS