Upplevelser
Sommelier Johan
Apr 24, 2017

Osten Askungen ute på äventyr i Örebro

På ett hotell i Örebro denna lördagskväll, när vindarna fortfarande var kalla och vinade spökligt runt omkring oss, var det dags för ett glatt sällskap att prova ostar och vin. I god stämning och med humöret uppe, skålade och hälsade vi oss alla varandra välkomna. Innan självaste ost och vinprovningen tog fart bekantade vi oss först med kvällens program och tema. Vi fick även möjlighet att lära känna vinerna, ett i sänder, enligt grundläggande vinprovningsmetodik, till utseende doft och smak. Två vita och två röda bjöd kvällens urval på, vilket vi först smakade vart för sig och sedan i kombination med ost. Diskussionerna var snart igång i ämnet ost och vin, och gruppen visade också på stort intesse för mat och vin i kombination.

Kombinationerna som denna afton gav oss fria tyglar att experimentera med var det följande:

Prosecco Gleera D O C med färskosten Brillat Savarin Affiné
Ett elegant möte där parterna kompletterade varandra väl och som tillsammans utgör den perfekta mingelfest kombon. Flera deltagare uppgav en smått kittlande upplevelse när bubblorna matchades med den krämiga färskosten, som då kändes mindre fet.

Petis Chablis med kittosten Askungen
Detta friska Chablis vin var enligt många friskt i mötet med denna tvåmjölksost. Askungen är gjord på ko- och getmjölk, och ä en kul som god ost i två lager med en sträng aska däremellan. I mötet bjöd vinet dock aningen mer på sin blommiget och fruktsötma. Sältans förtjänst i ostens rödaktiga skal kom vi fram till som det underliggande skälet till denna effekt.

Governo Toscano med hårdosten Gruyere AOC Reserva
Utan tvekan, kvällens favorit och vinnare. Här stegrades smakupplevelserna efter de två första kombinationerna. Detta rödvin som, likt vinerna i Amaronedistrikten produceras på stor andel torkade druvor, hade mycket att bjuda på. Fyllighet, generös, mörk frukt och med en hög restsötma. Denna Governo Toscano passar till vad som helst i matväg, även som glasvin. I mötet med osten uppträdde och samspelade en symfoni av inslag, inklusive smörvanilj och nötter, bara för att nämna några få.

Graham Fine Ruby 2014 med grönmögelosten Stilton
Den avslutande kombination var på många sätt kvällens grand finale. Här mötte vi kvällens smakrikaste komponenter, där vi verkligen peakade med sötman i ett portvin med den av ostarna med högst sälta. I mötet så mjuknade dock dessa smakkontraster, vilket enligt några i gruppen var till sin fördel. En smakbrygga som underlättade denna sammanvävning av mat och vin var björnbärsmarmelad, vilket skapade harmoni i sinnena och ett positivt mottagande från deltagarna.

Tack alla för en trevlig afton!

Vill du ta del av våra ost och vinprovningar? Vänligen klicka här för att ta reda på mer.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS