Upplevelser
Anton
Dec 01, 2016

Ost och ölprovning i Uppsala den 26/11

Lördagen den 26 November samlades en skara nyfikna deltagare på Reginateatern i Uppsala för att vara med på en ost och ölstprovning. Det som dukats fram var fyra ostar som tillsammans med tre olika marmelader och tre kexsorter skulle komplettera kvällens öler.

Sierra Nevada Hop Hunter IPA med Taleggio Kittost
Kvällens första öl var en amerikansk India pale ale från bryggeriet Sierra Nevada, ett bryggeri som utmärker sig främst just för sina goda India pale ales. Beskan och den tydliga humlesmaken är IPAns främsta styrka, jäststammen ska vara neutral just för att humlen ska träda fram extra mycket. Just denna IPA lutar mot det mildare hållet och är en bra startpunkt för kvällen. Osten som parats ihop var mycket uppskattad, en Taleggio kittost. Den har en söt, mild, fruktig smak med sälta som kompletterar IPAns beska och syra.

Founders Porter med Västerbottsost
Kvällens andra öl har tvärtom från IPA stort fokus på kraftigt rostade Maltsorter. Porter är en mycket mörk öl, nästan helt svart men är i regel någon mildare än sitt syskon Stout. Här kommer kaffe och chokladtoner fram, en öl med kraftig smak och eftersmak. Denna kräver sin starka partner hårdost. Kvällens hårdost var en Västerbottensost som i sin allsidighet och kraftiga sälta gifter sig mycket väl med Porter såväl som Stout.

Sierra Nevada Bigfoot Barley Wine med Whiskycheddar
Tredje ölen var en Barley Wine och som det hörs på namnet är det ett "Kornvin". Alkoholstyrkan är hög och bidrar med en sötma. Men även fyllighet då mängden malt som krävs för den höga alkoholhalten bidrar till en hög viskositet. Färgen är som bärnsten och smaken relativt mild trots styrkan. Till den serverades en Cheddar som fått lagras i minst 14 månader för att ge den en kraftigare smak. Den har även injicerats med whisky för att ge en speciell karaktär.

Gulden Draak med Blåmögelost
Kvällens sista och kraftigaste öl var en Belgisk halvmörk tripel. Gulden Draak har en kavalkad av smaker och mycket kommer från den särskilda jäststammen. Den har en lång smak som inte försvinner fören efter någon minut. Till den ska det såklart serveras en kraftig ost för att komplettera. Det är ibland svårt att helt förklara hur en stark belgisk öl smakar men i denna finner vi en hel del torkad frukt och en viss antydan av sherry. Kvällens kanske mest uppskattade öl visade det sig också och var ett bra avslut på en trevlig kväll!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS