Upplevelser
Anton
May 17, 2016

Ost och ölprovning i Uppsala den 14/05

En lördag kväll samlades ett gäng glada gäster på det mysiga Akademi hotellet i central delarna på Öfre Slotts. Vi fick äran att hålla provning för en svensexa och de ivriga gästerna fick en lugn stund att smaka av mycket högkvalitativ öl och ost. En mycket trevlig kväll väntade och Sommelieren fick ovanligt många frågor under provningen, vilket alltid är mycket uppskattat!

Corsendonk Pater med Lagrad getost Landana
En smakrik öl stod serverad, en Belgisk dubbel i trappist stil. Smaken från denna öl kommer främst från jäststammen. Belgarna gillar inte att använda särskilt mycket humle, därför har de kommit på andra lösningar för att framställa smakrika öler. Den mängd karamellmalt som finns i denna öl ger den en len munkänsla och balanserar ut jästsmaken något. Ölen parades ihop med en något kraftigare getost. Landana är en hård getost som är gjord på vegetabiliskt löpe och som är en kraftigare variant än den vita holländska getosten. Den kraftiga nötigheten i osten parades väl ihop med den starka belgaren för att ge den en extra skjuts. Från gästerna fick just denna kombination ett mycket högt betyg.

Dieu du Ciel Moralité IPA med Pecorino Romano
Andra ölen för kvällen var en smakkraftig IPA med en kraftig doft, humlearomen träder fram med råge. Denna IPA är bryggd med amerikansk humle vilket ger den en kraftig citruston. När den väl smakas av kan beskan till en början vara lite avskräckande, men efter en till klunk, då tungan vant sig vid beskan, så börjar även smaken komma till sin rätta. Här är det inte mycket malt som träder fram utan humlen är i fokus. Det går att kalla denna still för obalanserad, dock är det inget fel med det. Utan det är vad stilen kräver, beskan och humlen ska träda fram och varken malt eller jäst rår på den välhumlade ölen. Till ölen serverades det en fårost med mycket sälta med en fruktig touch som gav osten en robust smak. Detta för att kunna slåss mot humlebeskan.

Founders Backwood Bastard med Extra Lagrad Whiskycheddar
Tredje ölen för kvällen är en otroligt smakrik sådan. Founders Backwood Bastard är en öl i Wee Heavy stil, denna stil innebär en extra lång kokning av Vörten för att karamellisera den. Det långa koket innebär även en koncentration av vörten som senare ska jäsas till öl, vilket leder till att slutprodukten blir mycket stark men även söt. Ölen har sedan fått lagrats i Bourbon-fat vilket kom fram i doften igenom både en ek och bourbon karaktär samt en explosion av smaker i munnen. Ölen blev enhälligt uppskattad av deltagarna och under diskussionen kring ölen så gav deltagarna många förslag på olika smaker som de kände. En högst spännande öl, något dyr men helt klart värd varenda krona!  Till ölen serverades cheddar som lagrats i minst 14 månader och även fått sig ett bad i Whisky. Då det redan fanns bourbon i ölet trivdes smaken av whisky från osten med den och i och med att den var extralagrad trivdes den med den kraftiga smaken.

Flying Dogs Gonzo Imperial Porter med Västerbottensost
Som avslutning serverades en något kraftigt och len porter. Skillnaden mellan Porter och Stout kan ibland vara hårfin och med denna kan det vara svårt att urskilja att det är en porter. Smakrikare öl är svårt att hitta och därför måste den paras ihop med en kraftig ost. Västerbottensost och porter var en stor hit, detta var även kvällens Sommeliers favorit kombination. Den höga fetthalten och sältan i osten smälter samman med den svarta dryckens fyllighet, och beskan i ölen dämpas av sältan i osten. En magisk kombination som är svår att överträffa!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS