Upplevelser
Dryckesmästare Carl
Oct 17, 2016

Ost och ölprovning i Stockholm den 15/10

En lördag på Sheraton Hotell samlades en skara nyfikna smakentusiaster för att få prova 4 smakrika ölar och lika många ostar därtill. Det var aftonens förutsättningar och det bådade gott för vad som komma skall. Vi skulle få uppleva hur mat & dryck kan kombineras och påverka varandra. Deltagarna skulle också få hitta nya spännande smaker och berika sig med en och annan kunskap i området öl och ost. Dagens dryckesordning var att gå från ljusare och friskare till med kolsvart och murrigt enligt nedanstående:

1. Nils Oscar God lager med äppelträrökt Cheddarost
Nils Oscar har under åren som gått expanderat och har idag flera ölsorter, en del säsongsbetonade och andra som står fast året runt som denna. Deras lager är ett praktfullt hantverk med djupa smaker, bra fräschör och en lång eftersmak. Den lagras med sin humle i 1 månad i väldigt låg temperatur för att extrahera alla smaker och få en så pass långlivad smakupplevelse i tysk stil. Tillsammans med en relativt kryddstark ost som Smoked applewood cheddar ändå är, passar den bra. Osten ger ett bra sting och den ligger länge kvar i gommen. Krämig, nästan smältande len i munnen och smakrik. Den får oss att sukta efter en klunk god lager till.

2. Sleepy Bulldog Pale ale med Munsterost
Gotlands bryggerier är ännu ett bra exempel på hur pass bortskämda vi i Sverige är när det kommer till närproducerad kvalitetsöl. Just denna är döpt efter Krut, en 40 kg tung bulldog som strövat runt på Gotland. Ölen är av Pale ale-typ, överjäst och tydligt humlearomatisk. Tydliga toner av grape, apelsin, kryddor och sirap träder fram och även den välrostade malten spelar in. En bra balans, med något mer sötma och lite större kropp än föregående öl. Tillsammans krävs därför en komplex och kraftig osttyp. Vi har en Munster till hands, en kittost från östra Frankrike med toner av nöt, mineral och kryddor. Harmonierar bra med beskan i ölen och förhöjer den kryddiga touchen på drycken.

3. Innis & Gunns med Gruyere reserva
En av Sveriges mest sålda öl av sorten ale. Det kan ha att göra med att vi svenskar gillar vår dryck aningen litet sötare. Denna Strong ale, från Skottland, är just detta pga flera anledningar. Den kom till av en slump då chefsbryggaren egentligen hade i uppdrag att göra ett ölinfuserat fat till en ny whiskytyp, men ölet i sig blev så pass bra att vi fortfarande kan avnjuta det idag. En relativ hög alkoholhalt som smakbärare och en fatig ton i kombination med en kryddstark humlesort från Slovenien ger ett långlivat, lent, kryddigt, halvsött, fylligt och komplext öl. Tillsammans med en ståtlig, grottlagrad, salt, nötig och aningen söt ost som Gruyere reserva, blir det en "perfect match". Sältan dämpar det söta och fram träder mer beska, mer arom och tydligare syra. Innis & Gunn fungerar även bra tillsammans med flera av ostarna instämmer gästerna.

4. Wisby Stout med Stilton
Kungen av engelska ostar Stilton, är något vi förknippar med julen och kan vara svårt att komma över så hör års i butik. Ikväll krävs dock en kraftfullt smaksatt, rejält tilltagen blåmögelost för att möta upp pondusen i en kolsvart, väl tilltagen stout. Återigen från Johan Spendrups kvalitetsbryggeri innanför den gotländska muren. En stout av torrare karaktär, med väldigt välrostad malt som ger smak av vörtbröd, karamell, lakrits, espresso och mörk choklad. Osten tillverkas i England och härstammar just från en ort vid namn Stilton och tillverkas i området runt omkring. Måste lagras minst 3 månader innan försäljning och möglet skall helst ha trängt igenom hela osten, som i detta fall. Doft av läder, stenväggar och mineral som mynnar ut i något söta och kryddiga smaker som honung, vin och bitter choklad.

I den fullsatta salen blev det många diskussioner och gästerna fick uppleva både en och annan ny smakkombination. Men resan tar inte slut här, det finns en hel värld av ölsorter att prova och dessutom kan osten kombineras med såväl andra drycker och tillbehör!

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS