Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Jan 18, 2016

Ost och Ölprovning i Stockholm den 15/01

Den här fredagskvällen provade vi ost och öl på mysiga Sheraton hotell i centrala Stockholm, det blev en ost och ölprovning med god kombinationer som uppskattades. Många av deltagarna fann en ny favorit. Provningen var fullsatt och deltagare var blandade mellan åldrar och kön. Vi provade följande ostar och ölsorter under kvällen.

Kombination 1 Vit Caprin tillsammans med Paulaner Weissbier mit Hefe
Vit Caprin är en relativt ny modern ost, den började tillverkas på 1970 i Sverige. Den görs på getmjölk och har således en uttalad syrlig smak. Osten är penslad med saltlake och mögelbakterier (samma som för vitmögelostar). Skillnaden med Vit Caprin är att den lagras svalt med hög luftfuktighet vilket gör att mögelbakterierna inte bryter ned proteinet i osten. På så sätt är den fortfarande fast i konsistens. Smaken är väldigt stallig tillsammans med champinjoner och uppfriskande skogsmylla. Paulaner Weissbier är en veteöl med jästfällningen kvar vilket bidrar med ett grumlig utseende och  dess karaktäristiska smak. Doften är fruktig med aprikos, mogen banan, och jasminris. Ölen har en viss sötma och en låg beska samt en relativt hög fyllighet.

Kombination 2 Parmigiana Reggiano med Innis & Gunn
Det skotska ölet Innis & Gunn är en riktig succehistoria. Skapades i början av 2000-talet i Edingbourgh. Whiskytillverkare Grants & sons ville skapa en whisky som lagrades på ölfat då de ville ge whiskyn karaktär av en Ale. Den Öl som de lät ligga på whiskyfattet blev så god att de  började sälja produkten. Ölen har en tydlig fatkaraktär och smak och doft av smörkola och vanilj. Parmigiana Reggiano är den härliga italienska osten som görs i stora robusta hjul. Doften och smaken är söt, fruktig, pepprig, viss nötighet.

Kombination 3 Hertig och Sleepy Bulldog Pale Ale
Hertig är en norsk kittost som görs på komjölk enligt gamla hantverkstradioner. Doften är lätt unken men kommer man förbi den speciella doften så smakar osten väldigt gott. Smaken är krämig, på ett fast sätt, med svamp och nötter. Sleepy Bulldog Pale Ale är en öl med mycket humlearomatisk doft, med aprikos, sirap och örter. Smaken har en uttalad beska och även den humlearomatisk med aprikos, sirap och örter. Det är en Pale Ale som påminner väldigt mycket om en IPA. Tillsammans med osten blir denna öl ännu godare. Beskan neutraliseras  och gifter sig väldigt med den krämiga osten.

Kombination 4 Whisky Cheddar & Wisby Stout
Whiskycheddar är en extra lagrad (minst 14 månader) cheddar som dessutom har injecerats med whisky för att ge osten extra smak och karaktär. Osten är robust och karaktärsfull. Till den här osten drack vi Wisby Stout. Stout är den mörka ölen som är full av smak och doft. Doften är full av kaffe, choklad, soya, bröd, och brända karameller. Smaken är här också mycket choklad, kaffe, bröd, brända karameller och en viss rökig bränd beska. Fungerade väldigt bra ihop med denna ost som har lite sötma och en kraftfull smak. Men så är Porter och Stout väldigt bra matöl och matchas lätt mot mycket. När deltagarna provade själva var det många som provade veteölen tillsammans med parmesanosten. Många tyckte att det var den kombination som fungerade sämst av alla de möjliga kombinationerna, så passa er för den.

Tack för en trevlig kväll!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS