Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Dec 07, 2015

Ost och Ölprovning i Stockholm den 05/12

En stor grupp gäster samlade för att gå på Taysta's Ost & ölprovning på Hotell Sheraton i centrala Stockholm. Under kvällen provade fyra ostar tillsammans med fyra olika ölsorter. Under provningen gick vi även igenom grundsmaker, hur man provar öl och vad man ska tänka på när öl och ost ska matchas. Vi provade följande ölsorter med ostar under kvällen:

Kombinatioin 1: Brie Royal Faucon med Paulaner Hefe Weissbier

Brie Royal Faucon är en pastöriserad vitmögelost med en mild och mjuk doften. Smaken är gräddig (vispgrädde) men en viss nötighet, lite svamp och skog. Paulaner Hefe Weissbier är en veteöl från Tyskland (Bayern) där jästen fått vara kvar i flaskan. Det gör ölen till lite grumlig och jästen skänker även lite mer smakämnen till ölen. Paulaner Weissbier har en doft av skumbanan, aprikoser, citrus, jasminris och viss kryddighet. Smaken går åt dofthållet med skumbanan och de söta aprikoserna. Det här var en kombination som de flesta deltagarna uppskattade. Weissbier är en öltyp som är härlig att matcha mot mat. Upplevelsen utav sötma i ölen gör att den fungerar ypperligt till tex kräftor, samt det asiatiska köket som gärna har mycket kryddor i sig.

Kombinatioin 2: Taleggio med Innis & Gun Oak Aged

Taleggio är den goda kittosten från Italien, just den här kommer från Lombardiet. Den tvättas minst 2 gånger i veckan med en saltlake vilket, efter bakterierna äter saltet, ger osten dess karaktäristiska färg på utsidan (röd). Doften är kraftig och väldigt speciell. Smaken är desto härligare med nötighet, sötma, krämighet och en sälta som blir kraftigare ju mognare osten är.

Innis & Gun Oak Aged har en doft som är stor, fruktig, med inslag av fat, smörkola, vanilj och färska dadlar. En deltagare tyckte den doftade väldigt mycket whisky. Smaken är fruktig med lite sötma, inslag av fat, smörkola, vanilj och dadlar. Ölens beska neutraliserade ostens sälta till viss del och kvar blev ostens sötma och dess nötighet. Nötigheten tillsammans med ölens fatkaraktär gick väldigt bra ihop, likaså bådas sötma. Den här ölen har legat på whiskyfat och det är därför de flesta deltagarnas tankar gick åt whiskyhållet då de doftade på ölen.

Kombination 3: Vesterhavs Ekologiska Hårdost med Sitting Bulldog Pale Ale

En hårdost där karaktären är saftig och god och fast så att den nästan spricker utan att för den delen vara torr. Osten har en angenäm sälta med en fin syra. Ölen har en komplex mat och humlearomatisk doft med tydlig fruktighet och en uttalad beska. Eftersmaken är lång och fruktig. Tillsammans med hårdosten gick ölen väldigt bra enligt deltagarna. Ostens sälta och syra minskade upplevelsen utav ölens beska. Och då upplevelsen utav beska minskade kom det fram mer av de andra smakerna som fanns i ölen.

Kombination 4: Stilton med Wisby Stout

Stilton är en klassisk engelskt mögelost, kraftig och pikant i smaken. Osten har en smak av läder, mögel, mörk choklad och kryddighet. Karaktären är saftig med mycket smak, sälta och sting. Wisby Stout har en tydlig maltrostad ton med inslag av kaffe, mörk choklad och rostade mandlar. Doften innehåller också soya, pumpernickel och knäckebröd. Eftersmaken är lång med markerad beska. Den här kombinationen fungerar bra då Stilton kräver en öl som har en bra fyllighet och mycket smak. Ett stort plus är ölens chokladaromer som matchas bra mot de liknande i osten.

Då deltagarna provade fritt kom det fram att Stilton och Paulaner Weissbier inte var en höjdare. Veteölen är alldeles för lätt i smaken för att ta hand om den kraftiga osten. Av ostarna som vi provade fick speciellt Vesterhavs Ekologiska hårdost ett stort plus i kanten.

 

Sommelier Michael, Taysta, 07/12/2015

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS