Upplevelser
Anton
Dec 05, 2016

Ost och ölprovning i Stockholm den 03/12

På lördagkvällen kom en härlig skara deltagare till en av Sheraton hotells fina lokaler. Det var dags för en ost och ölprovning! Det vart en livlig kväll med pratglada gäster i trevligt sällskap. Den ost och öl som provades under kvällen var:

Nils Oscar God lager med Vacherousse Argental
Till att börja med bjöds det på en lager från Nils Oscar, här har det inte snålats med karamellmalt och det märks verkligen i slutprodukten. En brödig, nästan knäckebröds-aktig ton genomsyrar ölen vilket gör den ypperlig att kombinera till husmanskost. Till brödigheten från ölen serverades en mild vitmögelost med subtila smaker för att inte kväva den subtila ölen.

Paulaner Hefeweissen med Chèvre
I en Hefeweissen ska hälften av malten utgöras av vete och resten av obligatoriska korn. Veten gör att en kraftigare syra kommer fram och ger fräschör. Dock ger jästen och jästemperaturen mest smak i Weissbiers. Då man jäser Weissbier något varmare än normal ale kommer en annan karaktär fram i slutprodukten. Det bildas andra smakämnen vid denna jäsning och en vanlig smak som genomsyrar de flesta är faktiskt gul skumbanan. Syran i ölen parades ihop med syran från en Chévre. Getostens nötighet passar mycket väl till veteöl. Även de som inte gillar veteöl kan få ny uppskattning för den om den paras ihop på detta vis.

Brutal Bulldog Double IPA Gotlands bryggeri med Pecorino Romano
Här har vi en kraftig beska och humlearom. Den populära amerikanska humlen har i ett par år nu dominerat IPA. Den typiska karaktären från amerikansk humle ger en fruktig, blommig och citrusaktig ton vilket gör ölen mycket frisk. Till den serverades en Pecorino Romano. Fårost passar beskan väl då fruktigheten från osten gärna beblandar sig med fruktigheten från ölen.

Pang Pang Cookie Stout med Västerbottenost
Denna Imperial Stout har jästs med en belgisk jäststam för att ge den en syrligare och friskare ton än många andra stouter. Som vanligt i en Imperial Stout finns det mängder med kaffe och chokladtoner vilket kan passa bra för den som normalt sett inte brukar gilla öl. Till den kraftiga ölen serverades Västerbottenost. Västerbottenost smälter, på ett nästan magiskt vis, samman med stouter, vilket vi även upplevde denna kväll. En saltkraftig ost gifter sig mycket väl med beska överlag och i Stout är beskan viktig.

En väldigt trevlig och smakrik afton med många nyfikna och glada deltagare!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS