Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Sep 28, 2015

Ost och Ölprovning i Stockholm den 25/9

öl_ost3Denna härliga provning tog plats på Sheraton Hotell i Stockholm. Det var en en blandad skara deltagare, alla sugna på att prova god öl tillsammans smakrika ostar!

Kombination 1: Paulaner Weissbier med Vit Carpin
Den första kombinationen på provningen var den tyska veteölen mot den svenska getosten Vit Caprin från Lillängens mejeri i Sunne Värmland. Veteölet bryggs både på vete och korn och har genom det en en annan smakprofil. I den här ölen både doftar och smakar det aprikos, mogen banan och jasminris. Det här är en öl som går väldigt bra att matcha matmässigt mot mat med lite kryddstarka inslag. Vit Caprin är en svensk getost där mjölken pastöriseras nästan direkt efter mjölkning och därefter tas till ystningen. Genom att göra så kan man håla en jämn och hög kvalitet. Osten har en mild getsmak i både smak och doft. Den här kombinationen var den som de flesta deltagarna uppskattade.

Kombination 2: Duvel med Parmigiano-Reggiano Vecchio
Duvel är en Belgisk ale en doft som är fruktig med inslag av vetebröd, citron och honung. Smaken är även den fruktig med bröd och citron och en balanserad beska. Parmigiano-Reggianoär gjort på komjölk och har en söt och fruktig doft. Smaken är fruktig med färsk ananas, lite pepprig, nötig och med mycket sälta. Lagringskravet på Parmesan Reggioana är minst 12 månader och just den osten vi provade har lagrats i 24 månader. Den här kombinationen fungerade bra då sältan i osten matchades mot beskan i ölen och båda minskade. Kvar i munnen blev frukten från ölen tillsammans med ostens frukt och nötighet.

Kombination 3: Sitting Bulldog Pale Ale och Munsteröl_ost2
En fransk ost mot en gotländsk Pale Ale. Munster är en fransk kittost från Alsace i nordöstra Frankrike. Den har en väldigt säregen doft och en smak som är både söt och pikant med en aromatisk karaktär. I den här osten rymms mycket olika smaker. Sitting Bulldog Pale Ale har en humlearomatisk doft med aprikoser, sirap, mandarin och örter. Smaken är besk med inslag av aprikoser, sirap och apelsinskal. Den här kombination fungerade bra då beskan och alla smaker i ölen matchades bra mot de kraftiga smakerna som fanns i osten.

Kombination 4: Wisy Stout och Bresse Blue
Kvällens sista kombination blev även den en gotländsk öl mot en fransk ost. Bresse Blue är en mild blåmögelost från Bourgogne i Frankrike. Den här ostenär krämig och smaken påminner nästan om en Brie. Faktum är att Bresse blue har vitmögel på utsidan och roquefortmögel på insidan, så det är en riktig blandost det här. Doften är mjuk med mycket svamp och blommor. Viss stickighet från möglet. Smaken är rik, smörig, nötig med svamp. Wisby Stout har en markerad doft av mörkrostad malt med inslag av choklad, kaffe och vanilj. Smaken är välbalanserad med maltsötma och humlebeska och bjuder på en lång och tydlig eftersmak av mörk choklad, vanilj och torkade fikon. Det här är en kombination som fungerar bra då Stouten är tillräckligt kraftig och har en sötma i sig som klarar av den något stickiga karaktären som finns i mögelosten. Det bästa med provningen var att många upptäckte att stout är en öl som går att matcha och dricka mot flera olika tilltugg. Flera deltagare ansåg att stouten gick bra ihop med flera olika ostar.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS