Upplevelser
Sommelier Johan
Oct 24, 2017

Goda ostar och svalkande öl sätter höstmörkret på prov

Så här års rusar veckorna allt snabbare förbi, och i takt med att höstmörkret tar för sig alltfler timmar av dygnet samlas vi gärna runt en god dryck och något ätbart för att umgås och prata. Det var precis vad en munter skara örebroare hade gjort denna lördagsafton på restaurang Svampen, dels för att prova kvällens utbud av goda ostar och svalkande öl, dels för att njuta av den fina utsikten över staden. Aftonens program bestod av 4 noggrant utvalda öltyper som skulle avsmakas samt kombineras med 4 osttyper. Även en god plommonmarmelad och ett kumminsmaksatt Linköpingsknäcke stod på menyn.Först fick dock deltagarna en kort men nödvändig introduktion till sensorik, med en enkel och grundläggande övning av vårt kanske mest betydande sinne när det gäller dryckesprovningar, doftsinnet. Deltagarna fick bedöma i blindo dofterna på ett antal aromer, däribland, citrus, jäst, honung, champinjon och körsbär. Dessa dofter skulle sedan komma till nytta igen när ostarna och ölsorterna väl skulle undersökas. Ännu en fördel med denna klassiska övning är de många aha-upplevelserna och glada skratten som nästan oundvikligt uppstår när väl facit presenteras.Därefter var det dags för själva provningen. Av de 4 ölsorterna stod 3 stycken redan upphällda. En vit Chimay, en IPA, och en Stout, medan nummer 4, en belgisk körsbärsöl, fick vänta på sin tur i en ishink då den avsmakas bäst välkyld. Ännu ett skäl till denna särbehandling är att denna öl uppfyller rollen som dessert under avrundningen av provningen.

Under själva provningen avsmakades ölsorterna utifrån utseende, doft och smak samtidigt som ölens rika kulturhistoria och mångfacetterade tillverkningsmetoder diskuterades. Vi kom fram till att en smakkaraktär kan byggas på många olika saker, däribland humlets intensitet, valet av sädesslag, maltens rostningsgrad, alkoholstyrkan och eventuella smaksättningar med frukt. Ölutbudet denna kväll bestod, i tur och ordning, av:

Vit Chimay, ofiltrerad veteöl, Belgien
Twisted Twitsted IPA, Skottland
Double Chocolate Stout, England
Kriek Boon, Belgien

Sedan var det dags att avsmaka följande ostar:

Brie de Meaux, en vitmögelost från Frankrike
Blå Kornblomst, en blåmögelost från Danmark
Epoisse, en kittost från Frankrike
Kungsgård, en hårdost från ÅlandNågra av kvällens favoritkombinationer var kittosten Epoisse med veteölet, där ostens sälta mildrades något och associationerna lutade åt nybakat bröd, förmodligen beroende på brödigheten och sötman som ölen besitter. En annan uppskattad kombination var IPA:n och vitmögelosten, som gav en lång eftersmak av champinjon. Blåmögelosten fann sin maka i Kriek-ölen, speciellt i kombination med kumminknäcket och plommonmarmeladen som gav en lång eftersmak med dessertklang. Hårdosten från Åland, med sina smått korniga saltkristaller, lockade fram både choklad och kaffe i mötet med Double Chocolate Stoutens långa eftersmak.Det är alltid lika spännande att experimentera med ost och öl, inte minst på grund av deltagarnas egna betraktelser, originella förslag och kluriga frågor. Tack samtliga för en härlig höstkväll i ostens och ölets tecken. Hösten kommer att bjuda på flera spännande provningar, du finner all information här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS