Upplevelser
Claes Johansson
Nov 16, 2015

Ost och ölprovning i Örebro den 14/11

20151114_182121Lördagen den 14 november träffades en förväntansfull grupp på Scandic Grands Vinkällare i Örebro för att delta i en ost och ölprovning. Provningen började med de hälsades välkomna av kvällens provningsledare Claes. Efter det fick deltagarna en genomgång både av ölets och ostens historia och hur de båda har utvecklats till de produkter som vi känner idag.

Vi gick sedan igenom provningsmetodik och hur man via flera sinnen upplever dofter och smak i drycker och mat och hur man sätter samman detta till en enhet. Vi pratade vidare om hur man ska tänka när man kombinerar mat och dryck och hur vissa smaker, på gott och ont, förstärker varandra. Det var inte många i gruppen som hade tänkt tanken att det skulle kunna fungera så bra att kombinera ost och öl, de flesta såg ostsom väldigt intimt ihop vävt med vin.

Efter provningen visade sig att alla deltagare hade fått sina egna favorit kombinationer. Detta spred sig över
alla kombinationer vilket var kul. Kvällen avslutades med en lite frågestund innan vi avrundade och sa adjö till
varandra.

Under20151114_192531 kvällen provades: Wisby Wiesse, Spitfire Ale, Ballast Point Sculping IPA och Guinness Extra Stout. Dessa ölsorter provade tillsammans med osten Brillat Savarin, en vitmögelost från champagne av pastöriserad komjölk vilket man tillsätter grädde till ostmassan efter ystningen sedan doppas den i vitmögel. Detta ger en krämig och fräsch ost. Vidare provade osten Altesse, en kittost från Alsace gjord på pastöriserad komjölk. Osten är krämig och ganska mild. Vestarhavsost Ekologisk, en dansk hårdost gjord på ekologisk, pastöriserad komjölk. Fast nästan kristalliserad struktur med en tydlig syra och nötighet. orgonzola Piccante, en lite starkare blåmögelost från Lombardiet i Italien. Gjord på pastöriserad komjölk. Tydlig ”grön/blå mögelsmak” med en tydlig sälta.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS