Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Jan 23, 2017

Ost och ölprovning i Gävle den 21/01

Den här kvällen var det uppdukat och förberett för en Ost och ölprovning på Elite Hotell i Gävle. Vi provade 4 olika kombinationer av ost och öl.

Kombination 1: Sierra Nevada Kellerweis och Vit Caprin
Sierra Nevada Kellerweis är en amerikansk veteöl gjord i den traditionella Bavariastilen med öppen jäsning. Färgen är halmgul och grumlig eftersom jästen finns kvar i ölen. Doft och smak är djup och komplex med mogen banan, kryddor, jasmin och citrus. Beskan är behaglig med en lätt lätt sötma.

Vit Caprin är en lagrad getost och just den här kommer från Lillängens gårdsmejeri i Sunne i Värmland. Då den görs på getmjölk har osten en högre syra än vanlig ost. Innan lagring penslar man osten med saltlake och penicillium camenberti för att sedan lagra osten i sval temperatur och med hög luftfuktighet. Den höga luftfuktigheten gör att möglet inte bryter ned proteinet i osten vilket hade gjort insidan mjuk, som exempelvis i Brie och Camenbert. Doften på osten är härligt svampig, mycket champinjoner och löv medan smaken är mild med en behaglig syrlig getsmak. Den milda veteölen matchades på ett ypperligt sätt med osten.

Kombination 2: Sierra Nevada Hop Hunter IPA och Munster
Hop Hunter IPA är en smakrik och balanserad öl med mängder av humle i doft och smak. Doften är fruktigt söt med citrus, tallbarr och grapefrukt. Smaken är besk och humlearomatisk med citrus, tallbarr, grapefrukt och blommor. Sierra Nevada ångdestillerar redan ute på fälten den nyskördade humlen för att på så sätt utvinna maximal smak och arom.

Munster är en fransk kittost från Alsace. Den är ursprungsskyddad, vilket ställer hårda krav genom hela tillverkningsprocessen. Under ostens lagringstid på cirka fem veckor tvättas den regelbundet av en saltlösning innehållandes philofyla bakterier. En mogen Munster doftar väldigt mycket, doften är kraftig och väldigt speciell. Smaken är både söt och pikant, nästan jästig och slutligen kryddig och aromatisk. Den mogna Munsterns är krämig och på gränsen till rinnig. Tillsammans lugnade både osten och ölen ned sig och det blev behagligt i gommen.

Kombination 3: Founders Porter och Whiskycheddar
Den här portern kommer från Founders Brewing Co som blivit utnämnt till ett av USAs bästa Craft Breweris. Doft och smak är silkeslen med mörk choklad, kaffe, knäckebröd, pumpernickel och karamell. Den är fyllig med ett beskt avslut.

Whiskycheddar är en hårdost gjord på komjölk som är lagrad minst 14 månader. Smaken är kraftig, nötig och robust med toner från whiskyn. Whiskyn som kommer från Islay i Skottland injiceras i osten efter en tids lagring. Därefter lagras osten ytterligare en månad för att smaken ska mogna. Whiskytonerna i osten gifte sig väldig bra tillsammans med portern. Ostens sälta och feta konsistens mjukade dessutom upp beskan från ölen, det blev nästan som att dricka mjölkchoklad.

Kombination 4: Gulden Draak och Stilton
En medelfyllig öl med varm, maltig och kryddig doft. Varm och lång smak av karamell, blommor, kola och rostad malt. Viss syra i doften som påminner om vin. Gulden Draak har genomgått en andra jäsning med tillsatt vinjäst vilket märks i både doft och smak.

Stilton är den klassiska engelska mögelosten. Gjord på grädde från kvällsmjölkningen som blandats med den helfeta mjölken från morgonmjökningen. Doft och smak av läder, mögel, mörk choklad, kryddor, stall, och honung. Mycket sälta och sting. Tillsammans blev det väldigt bra, den kraftiga osten kräver en kraftig och smakrik öl för att inte ta över det hela.

På slutet av kvällen provade vi några udda kombinationer som bara blev udda. Tex vit caprin tillsammans med Gulden Draak, som inte blev så lyckat då ölen är för kraftig och tog över hela osten. Dessutom kom ölens höga alkohol fram i eftersmaken vid den matchningen.

 

En mycket trevlig afton!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS