Upplevelser
Torbjörn Schelin
Nov 14, 2017

Närmare himlen kan man knappast komma

När vädret är hopplöst och höstmörkret har fallit för gott väljer många att gotta sig i hemmets bekväma miljö. Andra tar tillfället i akt för att fly till soligare breddgrader. Ett tredje och lika trevligt alternativ är att söka sig till nya upplevelser på hemmaplan. Just detta hade en ovanlig stor skara gastronomientusiaster valt att göra denna gråa lördagsafton i Gävle. Förväntningarna var således höga inför denna ost och ölprovning, som skulle bjuda på en himmelsk upptäcktsfärd i ölets och ostens gränslösa världar. Kvällens kombinationer bestod av:

Delice d`Argental & Ölsnedkeren Håndlager Pilsner


Vi inledde kvällen med en snäll fransk vitmögelost, en s.k. triple crème från Bourgogne. Den bjöd på en karaktäristisk blandning av krämighet och syrlighet, med en intensiv eftersmak. Dess höga fetthalt parades väl ihop med den kraftigt humlade ljusa lagern. Ljust öl och en inte alltför överväldigande mögelost är en tacksam kombination då ingen av smakerna tar över de andra.

Pecorino Fiore Sardo & Amager/Oppigård Building Bridges IPA och Jämtlands IPA


Kvällens andra kombination var en hårdost från Sardinien tillsammans med en IPA brygd i Dalarna och en IPA från jämtland. Osten är tillverkad på pastöriserad fårmjölk och lagrad i minst 3 månader. Dess smakintensitet gav dock intrycket av en betydligt högre ålder. Med den klassiska IPA:n fick vi uppleva ett harmoniskt samspel mellan ölets beska och ostens sälta och krydda.

Gruyère AOP réserve & Jämtlands Julöl


Gruyère är en av Schweizs högst rankade ostar. Just denna är gjord på opastöriserad komjölk och lagrad i minst 10 månader. Till den är en julöl ingen självklar maka. Men just denna öl påminner starkt om en nordengelsk brown ale, då ingen kryddning bortom humle har gjorts. Dess blyga sötma harmonierade väl med osten som växte i djup och komplexitet.

Hertig & Gulden Draak


Hertig är en kittost som kommer, ovanligt nog, från våra grannar i väst, det vill säga Norge. Den är gjord på pastöriserad komjölk och har mognat minst 5-6 veckor på mejeriet för att sedan fortsätta sin mognadsprocess hos grossisten. Till den hade en mörk belgisk ale valts ut. Belgarna gillar sina ölar söta och starka, och Gulden Draak var inget undantag med sin påtagliga sötma och höga alkoholhalt. Resultatet blev en välorkestrerad balans där varken ölen eller osten tog överhanden.

Cambozola Grand Noir & Founders Porter


Kvällens sista kombination bjöd på en väldigt snäll tysk blåmögelost och en karaktärsfull porter från Michigan. Osten är gjord på pastöriserad komjölk och den lyfte fram de söta tonerna i ölen. Den accentuerade även toner av kaffe och choklad i eftersmaken vilket passade utmärkt för att avrunda kvällen.

 

Ett stort tack samtliga gäster för det entusiastiska deltagandet och de intressanta bidragen. Flera spännande ost och ölprovningar väntar för de gävlebor som vill prova på något nytt eller fördjupa sig i ostens och ölens gudomliga smakrike.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS