Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Oct 10, 2017

"De som aldrig provat smakkombinationen ost och öl får skylla sig själva"

En riktig höstlördagskväll hade vi dukat upp inför en ost- och ölprovning på Best Western Esplanad i Västerås. Just den här kvällen var det uppdukat med sex olika öl och fyra ostar. Ost och öl är enligt många en ovanlig kombination, men som deltagarna skulle få lära sig under kvällen så passar de alldeles utmärkt ihop, om de paras väl det vill säga. Kvällens nyfikna grupp var ca 20 personer stor och i blandade åldrar.

Kvällens öl- och ostkombinationer bestod av:

Boon Kriek & Vit Caprin
Vi började kvällen med en röd spontanjäst öl från Belgien som är smaksatt med färska körsbär. Doften har mycket körsbär och smaken har mera syrliga drag än traditionellt maltiga öl. En av deltagarna tyckte att det doftade sött och gott, en annan kände körsbär direkt på doften och alla var nog eniga om att det var långt ifrån en traditionell öl. Tillsammans med vit caprin, en lagrad getost med mild smak av get och en distinkt syra i eftersmaken, blev det trots allt en lyckad kombination. En riktig godispåse i munnen när man kombinerar dessa två – på ett bra sätt – påpekades det.

Belhaven Twisted Thistled Ipa, Innis Gunn Sessions Ipa & Taleggio
I den här kombinatinen provade vi två olika Ipa-öl med en och samma ost. Belhaven Ipa kommer från Skottlands äldsta bryggeri och är en klassisk brittisk Ipa, med en medelfyllig kropp och en maltig beska. Många deltagare tyckte den här passade bra ihop med den halvmjuka taleggion som är söt, mild, fruktig och har en lätt syrlig och sältad eftersmak. Innis & Gunn Sessions Ipa är en Ipa med lägre alkoholhalt, lättare kropp och en mer uttalad beska än Belhaven. Den är också mer aromatisk. Den påtagligare beskan tillsammans med osten uppskattades av flera deltagare då de tyckte de lyfte varandra på ett bra sätt.

Chimay Blå, Chimay Vit & Parmessan
Den tredje kombinationen bestod av två av världens mest kända trappistöl, Chimay blå och Chimay vit, tillsammans med den kraftiga, lagrade parmesanosten. Chimay blå är en mörk belgisk öl med doft och smak av kavring, muscovadosocker, kakao och pomerans. Den har en fyllig kropp med både sötma och balanserad beska. Tillsammans med den kraftiga osten blev det en lyckad kombination enligt de flesta. Osten i sig är kraftig och har både söta och salta toner. Dessa toner mötte Chimay blå på ett mycket bra sätt, 1+1=3 enades vi om. Chimay vit är en belgisk trippel, den är inte lika kraftig och har inte samma sötma i sig. Passade helt ok till osten men blev för de flesta ingen superhit så som med Chimay Blå.

Youngs Double Chocolate Stout & Stilton
Kvällens sista kombination bar på brittiska toner i form av en brittisk stout och blåmögelost. Youngs Chocolate Stout har mycket choklad, soja, kavring och kaffe i smaken. Den är faktiskt smaksatt med lite choklad också. Eftersmaken är besk utan att bli oangenäm. Stilton kräver sin öl, då osten är väldigt kraftig i smak och doft. Här fann vi läder, stall och syrliga toner. Tanken var en kraftig öl tillsammans med en kraftig ost, och när vi även lade till fikonmarmeladen blev det hela uppskattat av alla.

Det var en rolig provning och jag tror att deltagarna fick upp ögonen för att öl går mycket väl att kombinera med ost. När vi på slutet provade fritt upptäckte flera att Chimay vit gick bra ihop med taleggio, och att stilton tillsammans med Boon Kriek inte var så lyckat däremot. Flera deltagare hade haft som önskemål att få prova något nytt, och det är jag säker på att vi uppfyllde.

Öl och ost är minst sagt en underskattad kombination, men när man väl vågar sig på den öppnar den oanade smakupplevelser och nya horisonter. En deltagare menade att hans kompis valde att inte följa med på denna provning då det lät så konstigt med ost och öl och menade "de som aldrig provat smakkombinationen ost och öl får skylla sig själva".

Mer information om våra ost och ölprovningar finner du här.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS