Recept
Andrea H
jul 23, 2021

De 8 godaste recepten på omelett

Omelett med svampstuvning, kantarellomelett, en omelett med ost och skinka, fransk omelett - omelett är en av våra favoriträtter då den kan kombineras på så många olika sätt. Det är enkelt att tillaga och är väldigt gott. Och passar perfekt till frukost, lunch eller middag - genom att tillsätta olika ingredienser passar den lite extra bra till olika tillfällen.

 

I denna artikel ger vi dig recept på omelett med svampstuvning, omelett med bacon, omelett med ost och skinka, omelett med räkstuvning, japansk omelett, kantarellomelett och omelett med potatis. 

 

Vi kommer inte gå in på vilka drycker som passar till omelett men här berättar sommelier Sarah om hur man gör så att omelett passar bra till vin.

Historien om omelett

Omelett har fått sitt namn från franskans omelette. Omelett har dock sitt ursprung i Mellanöstern och kom till Europa via Nordafrika men det var i Frankrike som den riktigt fick genomslag på 1500-talet. 

 

Kanske har du ätit en klassisk, fransk omelett men i andra länder som till exempel Spanien och Italien finns också olika varianter på denna rätt. Kanske har du ätit en spansk omelett, även kallad spansk tortilla eller bondomelett, som är rund och ofta innehåller potatis och lök. 

 

Eller så kanske du har ätit en frittata när du varit i Italien. Det är också en äggbaserad rätt som påminner om omeletten och spanska tortillan. Den brukar ofta innehålla något mer så som kött, ost och grönsaker. Man kan laga omelett i ugn eller omelett i stekpanna.

 

Läs också: Så imponerar du med en egen pastadeg

Klassisk omelette på stekpannan.

Den traditionella franska omeletten

En traditionell fransk omelett innehåller franska örter, steks med smör och är helt gul och mjuk. Ingen stekyta alls. 

 

Den klassiska franska omeletten innehåller per person: 3 st ägg som vispas upp i en skål och kryddas med färsk persilja, körvel, dragon och gräslök. Man brukar säga att den franska omeletten är 95% teknik och 5% ingredienser, och det stämmer. Det tar några gånger innan man får in snittet.    

Hur gör man?

Den klassiska franska omeletten ska inte ha en stekyta så det gäller att man är noga.

 

1) Använd en non-stick stekpannan (eller kolstål, etc)

 

2) Smält rikligt med smör i stekpannan

 

3) Stekpannan måste vara väldigt varm innan äggröran tillsätts

 

4) Skaka stekpannan fram och tillbaka samtidigt som du rör runt i äggröran tills äggen har blivit halvfärdiga, detta så att äggen inte får en stekyta

 

Genom att följa de fyra stegen så får du en klassisk fransk omelett utan stekyta. De tre sista stegen är nog de svåraste och kräver lite mer övning.  

 

5) Med hjälp av en stekspade rulla ihop äggröran, som är halvfärdig och fortfarande lite blöt, till längst ned i stekpannan (från skaftet) så att äggröran täcker halva stekpannan och är platt

 

6) Böj stekpannan lutande framåt och med hjälp av stekspaden vänd omelettens yttersidor mot mitten. Det kan hjälpa att slå nedåt på stekpannsskaftet för att få omelettsidan längst ned på stekpannan att vända sig

 

7) Ta fram en tallrik och greppa stekpannsskaftet underifrån och vänd stekpannan över tallriken. På så vis kommer omelettens framsida på stekpannan, som inte är så fin, nedåt på tallriken

 

Här är en väldigt bra videogenomgång om hur man gör en klassisk fransk omelett av den franska kocken Jacques Pépin.

Olika varianter av omeletter

Omelett kan vara är gjord på ägg och ibland andra ingredienser, men vissa lagar den även utan något mer. Vissa tillsätter vatten, mjölk eller grädde vilket kan göra omeletten mera krämig. Lite kryddor eller ost kan också ge en intressant touch till omeletten. Dill eller oregano gör sig till exempel gott till!

 

Äggen vispas till en smet som ofta gräddas bara på ena sidan i en stekpanna eller i en ugn. Vissa gillar den med fyllning, som med till exempel svamp, andra äter den som den är. Omeletten serveras öppen eller, ofta om man har fyllning, hopvikt. Välj vad du gillar själv, här finns inget rätt och fel, i alla fall inte i ditt eget kök där du bestämmer smakerna! Omelett med grädde, omelett utan grädde, med eller utan skinka och ost, hitta din egen favorit på omelett.

 

Vill du ha en extra snabb lösning så kan du även göra omelett i micron. Knäck ägg i en djup tallrik, vispa och tillsätt mjölk eller vatten. Addera salt och peppar efter behag, strö över lite ost, och tillaga på full effekt i cirka en minut. Rör om och låt gå i ytterligare en minut! Supersnabbt men gott när man har bråttom på morgonen. Här nedan listar vi goda recept på mer klassiska omeletter med ost och skinka, men också omeletter med potatis och spännande sjögräsblad bland annat.

 

Stjärnkocken Gordon Ramsey gör här en Amerikansk omellet - Maine hummeromelett. Jämför gärna med videon från Jacques här ovan och se skillnaden mellan fransk omelett och amerikansk omelett.

 

Missa inte: Så lagar du en klassisk god västerbottenpaj

Omelett med ost, paprika och kyckling

Recept: Omelett med svampstuvning

Här är ett klipp på när Leif Mannerström visar hur han lagar sin franska omelett med svampstuvning. 

 

En god omelett med stuvning behöver inte alls vara svårt eller ta lång tid. En god omelett med stuvning behöver inte alls vara svår att laga eller ta lång tid. Fyra ägg, en skvätt vatten, salt, peppar och en champinjonstuvning är allt som behövs för en god omelett. Viktigt enligt traditionen är att servera den utan färg!

Recept: Omelett med bacon

Omelett gör sig även god ihop med bacon och är perfekt om du vill ha en lite matigare frukost. Servera med till exempel tomat till och tillsätt krydda som till exempel oregano för att lyfta smakerna ett snäpp.
 

Du behöver:

2 portioner

 

4 ägg

2 msk vispgrädde

2 krm salt

1 krm malen svartpeppar

4 bacon

0,5 tsk smör


Gör så här:

1. Vispa ägg, grädde, salt och peppar i en skål.

2. Hacka lök och skär bacon i lagom stora bitar.

3. Smält smör i en stekpanna och stek baconskivorna.

4. Tillsätt lök när fettet börjat försvinna från baconen.

5. Häll på äggsmeten och stek på medelhög värme. När smeten stelnat kan du vika den dubbel innan du serverar på tallriken. Klart!

Omelett med potatis och olika pajer på ett fat

Recept: Omelett med ost och skinka

En omelett med ost och skinka kan inte bli fel. Det här är goda, klassiska smaker som gör sig perfekta ihop och som man inte tröttnar på. Ät till frukost eller till lunch och servera med till exempel tomat till.
 

Du behöver:

1 portion
 

2 st ägg

2 msk vispgrädde

salt

2 skivor lagrad ost

2 skivor rökt skinka

0,5 tsk smör

1 st tomat

peppar

 

Gör så här:

1. Vispa ägg, grädde, salt och peppar i en skål. 

2. Hetta upp smör i en stekpanna.

3. Stek äggsmeten på medelhög värme.

2. Lägg ost på omeletten och sedan skinkan ovanpå när osten smält. Vik omeletten dubbel.

 

Recept: Omelett med räkstuvning

Omelett med räkstuvning är också en god variant. Räkornas lite söta, umami-smak blir en härlig match. Här är Leif Mannerströms recept på hans goda omelett med räkstuvning.

 

Du behöver:

1 portion
 

3 ägg

1 msk vatten

salt efter smak

peppar efter smak

smör att steka i


Räkstuvning

150 g räkor med skal

1 schalottenlök

2 msk vitt vin

1 tsk tomatpuré

2 dl vispgrädde

1 msk smör ca 30 g

1 knippe dill

 

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser utom smöret och vispa lätt med gaffel så att den inte blandas för hårt.

2. Skala räkorna, spara skalen.

3. Finhacka och fräs schalottenlöken i smör.

4. Tillsätt räkskalen, vinet och tomatpurén. Fräs runt rejält.

5. Häll på vispgrädden och reducera ihop stuvningen med en klick smör till lagom konsistens.

6. Ta bort från plattan och sila stuvningen i fin sil.

7. Vänd ner räkorna och hackad dill.

8. Värm upp en liten teflonpanna.

9. Smält smör, det ska ej få färg. Häll i omelettsmeten och värm omeletten på låg värme, den ska inte få färg utan bara stelna.

10. Lägg på ett par msk räkstuvning och vänd över halva omeletten så att den bildar en ficka till stuvningen. Dekorera med färsk dill och resterande räkstuvning.

Recept: Japansk omelett

En spännande variant på omelett är den här japanska omeletten. Här är kocken Erik Videgårds recept på japansk omelett. ”"En fluffig omelett med många användningsområden. Den kan smaksättas på många sätt, här är grundreceptet som är gott som ett tilltugg.” /Erik Videgård". 

 

Du behöver:

2 portioner

 

1,5 ägg (KRAV)

1 tsk dashibuljong (finns att köpa som pulver)

1 msk vatten

0,5 tsk rapsolja

noriblad (sjögräsblad till sushirullar)

 

Gör så här:

1. Vispa ihop ägg, buljong och vatten.

2. Häll oljan på en tuss hushållspapper. Värm en panna försiktigt, helst fyrkantig. Smörj pannan genom att gnida in med hushållspappret.

3. Tillsätt en tredjedel av äggblandningen och fluffa till med chopsticks eller trägaffel. När äggen börjar stanna samlar du dem i ena ändan av pannan.

4. Olja in botten av den del av pannan som nu är fri. Häll i den andra tredjedelen av äggmixen, lyft den första delen och låt äggmixen rinna in under. Stek på låg värme tills den andra tredjedelen precis stannat. Lossa nu den första delen och rulla den över den andra tills du har en rulle i andra delen av pannan.

5. Häll i den sista tredjedelen av äggblandningen och upprepa föregående steg. Lägg över rullen på en bambumatta och forma till den.

6. Låt vila i bambumattan 10 minuter på två chopsticks så den inte blir soggig.

7. Skär upp i portionsbitar och servera insvepta i noriblad.

Recept: Kantarellomelett

En kantarellomelett är också en populär variant och det kan man förstå. Denna omelett är enkel och går snabbt att tillaga men bjuder ändå på klassiskt goda smaker som går hem hos de flesta. Servera med tomat och något grönt till för en lite mer komplett rätt om du vill.
 

Du behöver:

150 g kantareller 

1/2 msk smör

1/4 tsk salt

1/2 krm svartpeppar

6 ägg

3/4 dl vatten

salt

peppar

smör att steka i


Gör så här:

1. Fräs svampen i en stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt smör och fräs ca 3 minuter. Krydda med salt och peppar.

2. Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar.

3. Häll i omelettsmeten och stek cirka 5 minuter i en stekpanna med smör.

4. Tillsätt den stekta svampen och stek ytterligare. Vik om du vill innan du serverar.

 

Recept: Omelett med potatis

Att använda potatis på olika sätt har blivit populärt, och det passar även perfekt att kombinera med omeletten. Detta recept med parmaskinka är perfekt till lunchen.

 

Du behöver:

2 portioner


200 gram potatis, kokt, skivad

0,5 st rödlök

0,5 smör

2 st ägg

1 dl mjölk

0,25 tsk torkad basilika

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

50 gram parmaskinka


Gör så här:
1. Koka skivad potatis i saltat vatten.

2. Stek löken i en het stekpanna och tillsätt potatisen.

3. Vispa ihop ägg, mjölk, basilika, salt och peppar i en skål.

4. Häll på äggsmeten och lägg på ett lock.

5. Låt koka på medelhög värme i cirka 10 minuter. Tillsätt parmaskinkan. Klart!

 

Utvecklas i köket: Gå på en rolig matlagningskurs

 

Vet du någon mer som gillar omelett och som kanske vill ha inspiration på fler sätt att tillaga den? Dela gärna artikeln!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS