Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Apr 30, 2019

En fredagskväll med öl med historiska anor

I ett valv i Gamla Stan i Stockholm hade vi samlats sent en fredagskväll i april för en ölprovning. Mörkret hade precis lagt sig över den vackra staden och ljusen blänkte i vattnet. En efter en samlades deltagarna och spänningen steg. Till slut stegade vi ner i vår mysiga ölkällare för att prova öl med historiska anor. Till ölen serverades snacks i form av gröna oliver, lagrad ost, sötlakrits, lufttorkad skinka, och salta majschips.

Vi inleder kvällen med djärva smaker

Kvällens första öl, Stone White Ghost, är en Berliener Weisse från bryggeriet Stone White. Ett bryggeri som alltid satsar på djärva smaker, aldrig mainstream. Berliener Weisse är ett syrligt,  friskt öl där syran kommer från den andra jäsningen tillsammans med laktobaciller. Ett medelfylligt öl med lätt beska, låg sötma och mycket hög syra. Passar bra till salta och syrliga rätter, fisk och skaldjur. Tillsammans med de salta och lätt beska oliverna blev ölet mjukt. Från Belgien kommer Vedett Extra White, ett veteöl vars etikett är både retro och modern. Smaken är kryddig med inslag av ljust bröd, aprikos, korianderfrö och bland annat apelsinskal. Det här ölet är smaksatt med korianderfrön och torkade apelsinskal vid bryggningen. Ett medelfylligt öl med medelbeska och lätt sötma. Passar fint till fisk och skaldjur, prova gärna till fish n' chips om du får chansen.

Öl med historiska anor

Ett riktigt klassisk tyskt veteöl hittar du i Weihenstephaner Hefe Weissbier, från världens äldsta bryggeri som grundades redan för 1000 år sedan. Doft och smak är fruktigt och kryddigt med inslag av aprikos, vetebröd och kryddnejlika. I doften hittar vi en arom av mycket mogen banan. Ett fylligt veteöl med låg beska och låg sötma. Passar bra till smakrika och kryddiga rätter, prova gärna till thai. De lätt söta majschipsen fungerade mycket bra till det här tyska veteölet. Nästa öl är en bärnstensfärgad lager i stil wiener/märzen som kommer ifrån vårt eget Sverige. Jämtlands Bärnsten är ett fylligt öl med hög beska och låg sötma. Smaken är maltig och fruktig med inslag av honung, aprikos, apelsinmarmelad, och bland annat kryddor. Ett öl som passar bra till salta och rökiga rätter, gärna till svensk husmanskost. Mycket god tillsammans med den lagrade osten. Något fylligare än Jämtlands Bärnsten och med en lite högre sötma men med samma höga beska kan du finna i Samuel Adams Boston Lager. Även det här är ett lager i stilen wiener/märzen.  Den har smak av humle och malt med inslag av bröd, apelsinskal, honung, och knäck. Ölet är uppkallat efter den stora amerikanska frihetskämpen Samuel Adams som låg bakom the Boston Tea Party. Passar bra till en saftig burgare och grillat, den fungerade också bra till den lagrade osten.

Fruktigare smaker mot kvällens slut

Från Lagunitas kommer Lagunitas Day Time IPA. Doft och smak är mycket fruktig med inslag av torkad ananas, honung, citrus, och bland annat sockerkaka. Ett medelfylligt öl med bra beska och lätt sötma. Lite lägre alkohol då det är en sessions. Passar bra till tacos en fredagkväll. Den luftorkade skinkan mjukade upp ölens beska. Nästa öl är en belgisk golden ale med stor frukt och smak av bland annat frukt, vetebröd, citron, halm, och honung. Duvel har genomgått en andra jäsning vilket gett den högre alkohol och mer kolsyra. Det här ölet går bra att lagra flera år under bra förhållanden. Passar bra till både helstekta lammracks liksom grillad tonfisk.

God fortsatt kväll på er!

Kvällen avslutades med att vi provade Westmalle Dubbel som är en belgisk dubbel med kvalitetsmärkningen trappist. Mörkröd i färgen, mycket fyllig med bra beska och en viss sötma. I smaken hittar vi torkade fikon, fruktkaka, socker, kryddor, nötter och bland annat choklad. Passar bra till viltkött med dess klassiska tillbehör. Tillsammans med sötlakritsen förlängdes smaken och det blev mycket gott. Ett fint avslut på en mycket trevlig kväll. Med detta avrundar vi april månad och ser fram emot vårens ankomst och ännu fler ost och öprovningar med olika teman! Välkommen åter!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS