Upplevelser
Skribent Frida
Mar 24, 2014

Ölprovning Västerås 21/3

Ölprovning västerås3På fredagen arrangerade vi en ölprovning i centrala Västerås på Scandic Hotel. Sommeliern Björn bjöd på sig själv och skapade en diskussion kring ämnet öl. Drycken provades blint, vilket betyder att deltagarna inte visste på förhand vilket dryck som var vilken. Detta ökar spänningen och låter deltagarna testa sina sinnen till att upptäcka hur de olika ölsorter urskiljer sig. Björn har tidigare studerat till sommelier. Efter studietiden har han arbetat på slottskällarens bryggeri som provningsansvarig.
Ölprovning västerås2


Under kvällen bjöds det på fem olika öl sorter:


Starobrno - Tjeckisk ljus lager med sin markanta beska passar bra som aperitif eller till mat med markerad sälta. Starobrno betyder gamla (bryggeriet i) Brno och syftar på stadens gamla anor som bryggarstad. Traditionen går ända tillbaka till 1243 då staden tilldelades bryggarprivilegium av Vaclav I.

  Samuel Adams Boston Lager - Mörk lager. Sex veckor efter introduktionen av denna öl, utsågs den till ”Best Beer in America”. Ölen från Boston Brewing Company är alla uppkallade efter en av Ölprovning västeråsAmerikas största frihetshjältar. Samuel Adams var mannen bakom ”The Boston Teaparty”, upproret som blev början till den amerikanska revolutionen och frigörelsen från England.

   Newcastle Brown Ale  - Är en autentisk engelsk ale med en unik och fyllig smak men ändå lätt att dricka, vilket man gjort sedan 1927. Fruktig, knäckig smak med medelstor beska, ton av humle och smörkola.

  Sleepy Bulldog Pale Ale -En Pale Ale från Gotlands Bryggeri. Benämningen Pale Ale förkommer i de flesta länder som har en produktion av ales. Traditionellt var en Pale Ale, som namnet mycket kännetecknar, en ljusare typ av ale som bryggdes på ljusare malt. Idag förknippas denna ölsort mer med dess karaktäristiska humle som har fruktiga toner och en markerad beska utan att den blir allt för dominerande.

  Fullers London Porter - Fuller’s är ett av Englands äldsta bryggerier, grundat redan 1654, och än idag Londons enda traditionella, familjeägda bryggeri. Deras produkter är välkända långt utanför landets gränser och ofta prisbelönta på mässor och i öltävlingar. Ett gott exempel är ESB som vunnit flest CAMRA (Campaign for real ale) utmärkelser i klassen “Best strong ale”, vilket säger en hel del om bryggeriets kvalitet!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS