Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Feb 01, 2016

Ölprovning i Västerås den 30/01

Den här lördagskvällen samlades en stor grupp i centrala Västerås för att gå på en ölprovning. Vi gick igenom provningsmetodiken, ölens historia och öltillverkning samt provade fem olika öl förstås. Följande öl provade vi under kvällen.

Paulaner Hefe Weissbier
Weissbier är tyska och står för veteöl, det här är öl från både vete och kornmalt. Veteöl kommer främst från Tyskland och Belgien men nu för tiden finns det även veteöl från andra platser i världen. Det finns olika veteölstyper, den som vi provade var mit-hefe vilket betyder att den är ofiltrerad och jästen är därmed kvar i ölen. Just Paulaner är ursprungsskyddat och måste bryggas enligt tradition och inom Munchens stadsgräns. Den här ölen har en fruktig doft med övermogen banan, aprikos och jasminris. Smaken är även den fruktig och en aningens kryddig med övermogen banan, ljust bröd och ris.

Newcastle Brown Ale
Den här ölen lanserades 1928 och vann nästan direkt första priset vid en internationell öltävling. Dessa medaljer pryder nu etiketten på flaskan. Newcastle Brown Ale kallas ibland i norra England för the Dog. Smeknamnet kommer från att folk där säger att de ska ut och rasta hunden när de i själva verket dricker en öl på den lokala puben. Brown Ale är en ölstil är mörk och brun till färgen. Ölen har en högre andel brunmalt och karamellmalt vilket skänker en del sötma och färg till ölen. Doften är stor, fruktig, smörig med inslag av både humle och knäck. Smaken är fruktig, knäckig med en medelstor beska, ton av humle och smörkola.

Duvel
Duvel är en belgisk golden ale som även den har kvar sin jästfällning. Efter buteljering tillsätts extra socker och jäst vilket startar en andra jäsning på flaskan. Flaskorna är då placerade i varma källare och det tar ungefär 2 veckor för ölen att jäsa klart en andra gång. Därefter lagras ölen i kalla källare i ytterligare 6 veckor innan den kan börja säljas. Doften är fruktig, med inslag av vetebröd, citron, honung och halm. Smaken är fruktig med vetebröd, citron, halm och honung. Det här var provningens alkoholstarkaste öl, 8.5-vol% men den höga alkoholen var inget som stack ut då ölen är så välgjord.

The Queen's Pale Ale
Coppersmith Brewery är ett nystartat mikrobryggeri i Västerås, första tillverkningen skedde 2014. Redan i oktober 2014 vann de brons på Stockholm Beer & Whisky Festival. Som alla andra mikrobryggerier är de ölentusiaster som gillar att göra hantverksmässig öl av hög kvalitet. Det som skiljer Coppersmith från andra mikrobryggeri är att de har en egen burklinje vid sidan av den traditionella flasklinjen. Doften är fruktig med inslag av aprikos, örter, citrus, ljus sirap och beska. Smaken är fruktig, med en tydlig beska, inslag av aprikos, färska örter, citrusskal och ljus sirap.

The Knight's IPA
Kvällens sista öl, som var en IPA, kom även den från Coppersmith Brewery i Västerås. Doften var humlearomatisk, med inslag av aprikos, pomerans, smörkola och halm. Smaken humlearomatisk med inslag av citrus, aprikos, pomerans, smörkola och halm. Ölen har en lite tunnare maltkropp för att låta humlen komma fram på ett bra sätt.

Under provningen diskuterade vi hur man ska tänka när man matchar öl mot mat och framför allt hur beskan fungerar mot grundsmakerna i maten.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS