Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Oct 05, 2015

Ölprovning i Västerås den 03/10

provningDen här soliga och varma lördagskvällen hade ett härligt gäng samtalat på Taystas dryckesprovning för att prova fem stycken ölsorter med tillbehör, som alla fick representera en inriktning I den stora ölvärlden.


Mariestads Old Ox
Lanserades under 1950-talet utav Mariestads bryggeri som då var ett självständigt bryggeri och under 1960-talet var det en storsäljare hos bryggeriet. Spendrups som numera äger Mariestads bryggeri återlanserade Old Ox strax efter milleniumskiftet.


Old Ox är en underjäst öl med en stil som går åt den tyska bockölen. Ölen har en lite högre alkoholhalt, 6.9% och har en betydligt maltigare karaktär än vad som är vanligt för just underjäst lageröl. Ölen har en moderat beska och en inte för kraftig humlekaraktär. Den har ölens största egenskap är just den maltiga karaktären som påminner om sädesslag och bröd. Deltagarna tyckte att den här ölen var en bra allroundöl som fungerar både till den svenska husmanskosten som till soffan under fotbollen.


Erdinger Weissbier
Den här veteölen kommer från staden Erdingen I Bayern Tyskland. Just Erdingen belägrades och plundrades utav svenska soldater under det 30-åriga kriget. Bryggeriet grundades 1886 och är idag ett utav de största på just veteöl I Tyskland. Veteöl bryggs på malt av både vete och korn och har därför en annorlunda karaktär.
Ölen har smak och doft av citrus, aprikoser, mogen söt banan, kryddor och god frukt. Beskan I ölen är relativt
låg, fylligheten är för öl mätt hög. Ölen har däremot viss sötma I sig utan att för den delen bli sockersöt.
Den lilla sötman som finns I ölen gör att den passar väldigt bra till mat med kryddstarka inslag samt till
kräftor. En Erdinger Weisbier på kräftskivan borde fler svenskar prova. Under provningen fick deltagarna
prova just denna veteöl mot chilinötter och uppleva hur väl de fungerade.


Duvel
Duvel är en Belgisk ale med doft och smak av frukt, vetebröd, citron honung och halm. Det ölbildunika med denna ale är att bryggeriet efter buteljering tillsätter både socker och jäst för att låter en andra jäsning ske på flaska. Precis som man gör I Champagne när de gör sin högkvalitativa dryck. Den andra jäsningen på flaskan gör att ölen har en kraftigare bubblor än vad som är vanligt för just denna typ av ale. Det var också några deltagare som reagerade på dessa ovanligt kraftiga bubblor. En matöl enligt en av deltagarna som ansåg att den var svår att dricka som den är men när man provade den mot bröd fungerade den mycket mycket bra. Andra deltagare ansåg att det här var den bästa ölen under provningen.


Coppersmith The Knights IPA
En riktigt hantverksöl från det lokala microbryggeriet Coppersmith I Västerås. Det här bryggeriet började sin produktion så sent som 2014 och redan I juli det året var premiären på de lokala Systembolagen. I oktober 2014 förärades de med bronsmedalj I Stockholm Whisky & Beer Festival. Bryggeriet har även vunnit en upphandling hos Systembolaget för en utav deras öl. Väldigt snabbt jobbat för ett nystartat bryggeri.


Ölen är en India Pale Ale med en kraftig humlearomatisk smak och doft. Mycket aprikos, pomerans, halm o smörkola. Beskan och fylligheten är det som är påtagligt I denna öl. För att brygga denna IPA använder Coppersmith fyra olika humlesorter.


Guinnes Extra Stout
Världens mest sålda stout från St James Gate I Dublin. Doft och smak av kraftigt gräddat knäckebröd bredvid en kopp
nybryggt kaffe. Här är det väldigt mycket doft av pumpernickel, mörktbröd, kaffe, soja och lakrits. Stouten är en väldigt
bra matöl, passar för övrigt även att dricka som den är. Att servera denna öl till en fisk och musselsoppa är en annorlunda
men väldigt bra kombination. De rostade tonerna i ölen påminner om det bröd man brukar servera vid den typen av mat.
Även Guinness och ostron är en gammal klassisk och beprövad kombination.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS