Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Nov 27, 2017

Allt kan förändras på en kväll

Denna kalla fredagskväll var det uppdukat och förberett för en stor ölprovning på Best Western i Västerås. Vi skulle prova sex olika öl och samtala omkring dessa. Till ölen hade vi även goda tillbehör: en krämig och lagrad hårdost, fänkålssalami, mörk choklad, söta och salta majskex samt gröna oliver. Vi provade följande öl under kvällen:

Boon Kriek


Vi började kvällens provning med en rödaktig öl från Belgien. Doften och smaken var fräscha och sötsura med en distinkt smak av körsbär. Det här är en spontanjäst öl smaksatt med just körsbär. I karaktären är den mer vinliknande än öllik, vilket kvällens deltagare reagerade olika på.

Innis & Gunn Session IPA


Denna öl var fruktig och något humlearomatisk, med tydlig beska, citron, ljust bröd, och en lätt fruktsötma. I den här ölen har Innis & Gunn använt en ”extra pale” malt för att ge en mer distinkt maltighet. Session IPA har en lägre alkoholhalt än vanliga IPA. Vid slutet av kvällen provade några deltagare den här lätta ölen tillsammans med den kraftiga chokladen, vilket gjorde att ölen försvann helt. Den passade däremot bättre till de lätta oliverna.

Belhaven Twisted Thistle IPA


Jämnfört med Innis & Gunn Session IPA är den här ölen snäppet fylligare. I smak och doft fann vi en blandning av frukt och humle, en tydlig beska och en mindre markant sötma. Vi fann även lite rågbröd, aprikos och knäck. Man kan säga att det är en öl som är engelsk i stilen men med amerikanska inslag. Tillsammans med den krämiga hårdosten blev det en riktigt bra kombination som är värd att lägga på minnet.

Chimay Vit


Vi lämnade Skottland och IPA-varianterna för att återvända till Belgien och sin typiska trippel ale. Chimay är en trappistöl, det vill säga bryggd av trappistmunkar i ett kloster. Smaken och doften var friska och fruktiga med nyanser av muscatrussin, humle, jäst, beska och en härlig lätt sötma. Den uppskattades av många, men inte alla.

Chimay Blå


Vi stannade kvar i samma kloster för att prova ännu en trappistöl, troligtvis världens mest kända. Chimay Blå har en mer nyanserad smak med sötma, inslag av torkad frukt, kavring, muscovadosocker, pomerans och kakao. Den är även klart fylligare än Chimay Vit och har en högre sötma – ett riktigt hantverk. Den passade väldigt bra ihop med den mörka chokladen enligt de flesta deltagarna.

Young’s Double Chocolate Stout


Vi avslutade kvällens provning med en riktig smakbomb, en engelsk stout smaksatt med choklad. Kan det bli en bättre avslutning på en spännande och smakrik kväll? Den kan stoltsera med en mäktig doft och smaken har en tydlig karaktär av mörk choklad och kaffe. Vi hittade även nyanser av soja, russin, kavring, lakrits och fudge.

Deltagarna lyfte fram att det var roligt att få prova så vitt skilda ölsorter och smaker. Den spontanjästa ölen, som är så speciell i karaktären, blåste upp en del känslor, varav inte alla var positiva. Å andra sidan är det inte alla som gillar körsbär överhuvudtaget. Kvällens favoritöl gick definitivt inte att fastställa. Men flest röster fick nog Chimay Blå och Vit samt Belhaven. Vi avslutade kvällen med samtal om hur mat och öl kan kombineras och hur roligt det är att prova olika kombinationer. En av deltagarna var helt klar om saken att inför nästa middag skulle de hoppa över vinet och istället fråga efter matchande öl. Det är alltid lika kul att märka hur syner – och för all del smaker – kan förändras på en kväll.

Stort tack till alla entusiastiska deltagare för en trevlig afton. Flera spännande provningar väntar denna vinter, mer information finner du här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS