Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Jun 14, 2016

Ölprovning Västerås 11/06

Under vårens sista ölprovning i Västerås var det många deltagare som kom och många var gladligen sugna på att drick god ölsorter! Vi skulle under kvällen prova fem olika öler som fick visa på olika stilar och bredd som finns inom ölvärlden.

Mariestads Old Ox
Den här underjästa ölen går i stilen bocköl som har sitt ursprung i Tyskland. Doft och smak är maltig med inslag av ljust bröd, honung och pomerans. För den här ölstilen är det malten som ska tala och beskan ska vara återhållsam och moderat. Den beska som finns är tänkt att balansera alkoholen så att den inte slår igenom.

Corsendonk Angus Trippel
Corsendonk Angus är en belgisk ale bryggd i stilen trippel. Vörten separeras tre gånger under tillverkning och det är på den sötaste vörten som man bryggd ölen på. Doften är karaktärsfull men inslag av jasmin, jäst, och rökelse. Smaken är aromatisk med en liten beska, citrus och jäst. Ölen har kvar sin jästfällning vilket gör att den utvecklar smaken ytterligare och blir både mjukare och krämigare med åldern.

Timmermans Kriek Lambicus
Det här är en öl som sticker ut bland de andra sorterna, även den här kommer från Belgien och originell som få. Denna ölstil heter lambic och är en spontanjäst öl som därmed är bryggt med jäststammen som finns naturligt i bryggeriet. Denna naturlig framställning låter lambic jästen att jäsa ölen vilket ger ölen dessa karakteristiska syrliga smak. Just denna Lambic var även smaksatt med sura körsbär. Doften är fruktig, med tydlig karaktär av körsbär, bittermandel och mandelmassa. Smaken är fruktig, något syrlig med viss sötma. Precis som i doft så är det mycket körsbär i smaken. Den syrliga smaken och avsaknaden utav både maltighet och beska gör att den påminner mer om vin än om den öl vi är vana att dricka.

A Ship full of IPA
Brutal Brewings IPA var öl nummer fyra och den satta oss tillbaka i den ölvärld vi är vana vid. Kraftig humlearomatisk doft med grapefrukt, melon, och citrus. Smaken är maltig med kraftigt markerad humlebeska och grapefrukt, melon och citrus. Den här ipan görs på fyr olika humlesorter, allt för att få till önskad smakprofil.

Guinness Extra Stout
Guinness Extra Stout tar dig tillbaka till 1700-talets original Guinness. Den här en kraftig doft av välgräddat bröd, kaffe, mörk choklad, lakrits och rostad maltkaraktär. Smaken är rik på rostade toner av kaffe, choklad, soja och lakrits. Tydlig beska i den här ölen men även med en viss del sötma. Guinness är en mycket bra matöl som passar många olika typer utav mat. Stout och ostron är en klassisker.

 

Corsendonk Angus var den öl som flest deltagare hade som sin favorit. Många blev nog överraskade av den smakrika och härliga kvalitén. Provningens överraskning var helt klart Timmernas Kriek Lambicus som med sin körsbärskaraktär är så helt annorlunda. Den tyckte många av deltagarna var roligt att få prova.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS