Upplevelser
Dryckesmästare Carl
Feb 01, 2017

Ölprovning i Uppsala den 28/1

Sena januari har mycket att erbjuda även om himlen är grå och vardagen kommit ikapp oss efter julen. Ett 20-tal personer hade hittat ut i aftonen till denna mycket sällskapliga och kunskapsberikande ölprovning i Uppsala. En övergripande ölprovning med många skilda sorter och en grundlig genomgång om hur en öl blir till. Fem stycken öl med blandat passande tilltugg bjöds det på, varav ölen bestod av 4 amerikanare och ett belgiskt. Samtliga är erkända kvalitativa hantverksöl:

1. Sierra Nevada Kellerweis. (CA, USA)
Kellerweis är Sierra Nevadas imitation av en tysk klassisk veteölstil. Man låter här ölet jäsa i öppna kärl och får därmed en mer rik jästkultur och kan även få viss oxidering. Det blir en djup och frisk smak, lätt syrlig och lite zestig ton, där malten är vete och två sorters kornmalt. (Humlesorter: Perle, Sterling).

2. Clown Shoe Monastic Belgian Style IPA. (MA, USA)
Clown Shoe som bryggeri är väldigt experimentella och tar gärna i med smakerna. Här har vi deras välhumlade IPA med en belgisk jäst som verkligen får ta plats och vara smakbärare. Flera olika amerikanska humlesorter har använts, vilket brukar ge ifrån sig en njutbar bitter och fruktig ton. Smakerna kan gå mer åt citrus eller tropiska hållet, dock är den här en tydligare rostning än föregående och består även av mer kropp som malten och övrig stärkelse bidragit med. Mango, kryddnejlika, enbär/lingonris, ananas kan kännas i smak och doft. (Humle: Amarillo, Colombus och Simcoe)

3. Sierra Nevada Hop Hunter IPA
Denna öl, Hop Hunter, är relativt unik då produktionen görs med inblandning av utvunnen olja från humlekottarna. De ångdestillerar humlekottarna redan ute i fält och får på så vis ut oljor. Utöver det, så står ölen ut från övriga sorter, då den torrhumlas en andra gång efter normal bryggning. Det gör att vi får en humlebomb packad med hög beska (IBU), stor kropp och mycket smaker. (Bitterhumlad med Bravo, aromahumlad med Cascade, Crystal och Simcoe. Humleoljan kommer från Cascade, Centennial och CTZ.) Passar utmärkt till salta rätter eller en fet kötträtt med lika mycket smak!

4. Founder Porter (MI, USA)

De första porter ölen kom under 1700talets och sägs ha utvecklats i London och tillkom som en blandning av tre olika öltyper, ale, beer och twopenny (kostade två pence för en quart [nästan en liter]). Blev väldigt populär då den var stark och relativt prisvärd. Man började göra en liknande produkt på Irland, som var något torrare och kallades stout. Men idag finns ingen regel för vad om är porter eller stout utan det är upp till bryggmästaren vad hen kallar ölet.
Founders porter är en väldigt len och krämig portervariant med en tydlig maltsötma. Smakupplevelsen utgörs av choklad, karamell, vanilj liksom kaffe, mörkt bröd, och har ett kryddigt avslut bestående av en balanserad humlebeska.

5. Gulden Draak (Ertvelde, Belgien)

Vi avslutar med ett belgiskt smakmonster. Doften och smaken är varm, maltig/brödig, kryddig, och har ett inslag av karameller, blommor, kola och även rostade toner. Den är söt med en syra som för öl är ovanlig. Den här ölen har genomgått en andra jäsning på fat och flaska genom att man har tillsatt vinjäst. Just belgojäst som är påtaglig gör sig bra med kraftiga öler med hög ABV och mycket smak. Det är bryggt av bryggeriet van Steenberge som startades och bryggde länge sina öl i kloster i Gent, men är idag baserat en bit norrut i Ertvelde, östflandern.

Generellt är vi ense om att öl kan skilja sig väldigt mycket. Vi har känt tydliga exempel på hur malten kan vara avgörande både för smak, sötma, och fyllighet för ölet. Vi har även fått uppleva hur olika humlesorter ger flera smakdimensioner och dessutom olika typer av beska beroende på tillverkningssätt. Att gå fram och tillbaka mellan de olika kraftfulla stilarna väckte diskussion och förhoppningsvis kommer vi fortsätta upptäcka mer om denna stora ölvärld som vi just bara snuddat lite vid.


Tack för sällskapet!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS