Upplevelser
Skribent Frida
Feb 18, 2014

Ölprovning Uppsala 15/2

imageI lördags arrangerade vi en ölprovning i Centrala Uppsala. Sommeliern Andreas Uskali med en bakgrund i dryckesbranschen bjöd på sig själv och skapade en diskussion kring ämnet öl. Han tycker om att deltagarens även deltar under provningen, att de inte är passiva utan bidrar med deras syn och upplevelse kring ämnet. Andreas har tidigare studerat på Grythytte Akademi till en kandidatexamen i sommelier och måltidskreatör. Efter studietiden har han jobbat med dryck i kombination på olika restauranger som sommelier, tidigare på Restaurang Domtrappkällaren. Under kvällen bjöds det på fem olika öl sorter:

  1. Landsort Lager - Ljus svensk lager från Stockholm. Pilsner- och karamellmalt samt humle av sorterna perle, tettnang och saaz. Ölen har en tydlig beska med inslag av rågbröd, apelsinskal och honung.

  2. Näcken, Siren Omnipollo Rick Gordon Lindqvist - En veteöl från Storbritannien. Veteöl är typiskt överjästa och vanligtvis med en låg till måttlig beska. Inslag av ananas, äpplen, apelsin och kryddor.

  3. Omnipollo Leon - En Belgisk överjäst öl med toner av apelsin, passionsfrukt, aprikos, grapefrukt, honung och örter

  4. King Goblin - En ale med tydlig beska från Storbritannien. Knäckig med toner av torkad frukt, lakrits, rågbröd, citrusskal, örter och choklad.

  5. Oude Kriek Boon - En spontanjäst öl från Belgien. Spontanjäsning är när man under jäsningen används jäststammar och bakterier som finns fritt i omgivningen. Inslag av körsbär, hallon och halm.


Kommentar från deltagare:

1. Vad tyckte du om drycken på provningen?
Det var roligt och intressant. Bra val av dryck med stor variation.
2. Vad tyckte du om provningsledaren?
Trevlig, intresserad och involverande. Såg till att alla gäster på provningen kände sig som hemma.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS