Upplevelser
Skribent Frida
Jun 02, 2014

Ölprovning i Stockholm den 30/5

I centrala Stockholm arrangerade vi en ost och ölprovning den 30/5 på Hotell Scandic Norra Bantorget. Provningsledaren var sommelier Patrik med utbildning från Grythytte Akademi samt Wset.  Han visade upp sina kunskaper och härledde deltagarna passionerat en värld av öl. Fokusen låg på att prova och smaka de olika ölsorterna samt att förstå vilka faktorer som påverkar skillnaderna dem emellan.

De olika ölsorterna


photo (2)

Spendrups Bryggeri Bistro Lager 
Över 90 % av all öl som bryggs är underjäst och är oftast även ljust. Detta trots att öltypen är relativt ung. Tekniken utvecklades under mitten av 1800-talet och metoden ger ett friskt, hållbart öl. Underjäst öl har en renare karaktär av malt och humle än överjäst öl. Fulländat maltöl med uttalad beska, rundad kropp och markant torrhet. Inslag av citrus

 

Wisby Klosteröl (Golden Ale/Blonde Ale).
Denna öl bryggs på Gotlands Bryggeri, vackert beläget innanför Visbys murar. Wisby Klosteröl är ett överjäst färsköl tänkt att visa hur ett gammalt så kallat svensköl kunde smaka. Det är grumligt, eftersom det är ofiltrerat, och relativt ljust till färgen då man använd en låg temperatur under torkningen av kornen. Fruktig, balanserad smak med inslag av apelsin, aprikos och honung.

 

Newcastle Brown Ale Brown Ale som skapades 1927 av dåvarande Newcastle Breweries. En engelsk brown ale är en mörkbrun till ljusbrun ale. Man brukar skilja på sydlig och nordlig ale. De sydliga tenderar att vara mörkare, sötare och mer karamellaktiga än de nordliga som brukar vara torrare photomed mer humlebeska och nötighet. Skillnaderna har historiskt berott främst på olika vattenkvaliteter i de olika regionerna Knäckig smak med inslag av pomerans, torkad frukt och sirapslimpa.

Sleepy Bulldog Pale Ale - Gotlands bryggeri.
 Benämningen Pale Ale kännetecknar en ljusare typ av Ale som bryggs på ljusare malt. En ölsort med karaktäristisk humle som har fruktiga toner och en markerad beska.

Humlearomatisk smak med inslag av aprikoser, sirap, apelsinskal, örter och knäckebröd.

 

Wisby Stout
Traditionella brittiska bryggeri dokumentation från 1700 –talet beskriver att Porter var en blandning av tre olika stilar: en gammal ale (gammal eller syrad), en ny ale (brun eller pale ale) och en svag (mild ale), med olika kombinationer av blandning. Porten lagrades sedan i flera månader upp till ett år i stora ekfat. Slutresultatet var också allmänt känd som "Hela Butt" eller "Three Threads" och hade en behaglig smak av varken nytt eller gammalt. Det var den första riktiga konstruerade ölen. Porter är idag en blandning mellan, varierar från producent till producent: Basmalt, mörkmalt, karamelmallt eller färgmalt. Stout har en högre temperatur under torkningen av malten och har även ibland cirka 5% rostade korn. Detta resulterar till en robustare stil med högre bitterhet.

En kolsvart Stout med hårt torkad malt samt rostad malt vilket bidrar med en torr och något rökig smak med en djup bitterhet. Toner av kaffe, choklad och rostade mandlar. 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS